Massiv modstand mod multimedieskatten

"Vi har tænkt os grundigt om" siger de Konservative om multimedieskatten. Men trods omtanken vokser modstanden mod skatten, som for nogle husstande kan blive så dyr, at den langt opvejer lettelserne i skattereformen.

Mange it-folk vil miste over 4.000 kroner om året efter skat. Det kan blive prisen for skattereformen - som ellers skulle skaffe danskerne flere penge mellem hænderne.

Årsagen hedder multimedieskatten. Den dikterer en ekstrabeskatning af 5000 kroner pr. person hvis man får enten telefon, internet eller pc stillet til rådighed af sin arbejdsgiver.

Samtidigt slukker regeringen for de forskellige fradrag, som har været tilknyttet medarbejderbredbånd og hjemmepc-ordninger.

Hvis begge ægtefæller i en familie er omfattet af multimedieskatten, bliver hele husstanden beskattet dobbelt - og skal altså betale skat af 10.000 kroner ekstra.

Den situation befinder en del ansatte i it- og tele-branchen sig i. Hos Dansk Metal anslår man, at det gælder omkring fem procent af medlemmerne.

Forbundet har kørt en række tænkte skatteregnskaber for medlemmer, der danner par, gennem beregningsmodellen på Skats hjemmeside.

Beregningen viser, at et par med to gennemsnitsindkomster for tele-folk organiseret i Metal vil rammes så hårdt af multimedieskatten, at de får færre penge mellem hænderne efter skattereformen, end de havde før.

Helt nøjagtigt må en husstand med en samlet indkomst på 645.000 kroner sige farvel til 4048 kroner om året, viser regneeksemplet - beløbet er vel og mærke efter skat.

Et konkret eksempel gælder et par, hvor begge ansat i TDC. Han er udvikler, og hun er salgskoordinator. Begge er i deres respektive jobs afhængige af at kunne kontaktes udenfor normal arbejdstid, fortæller kvinden, og begge vil blive ramt af multimedieskatten, fordi de har TDCs medarbejderbredbånd, medarbejder-pc samt en fri telefon.

Hvis multimedieskatten og afskaffelsen af fradrag gennemføres som planlagt, vil parret få en lavere husstandsindkomst efter skat end man havde før skattereformen. (Parret ønsker ikke at stå frem med navns nævnelse.)

ComON har spurgt en af bagmændene bag skattereformen, de Konservatives it- og skatte-ordfører Mike Legarth, om det virkelig er hensigten med reformen, at give folk færre penge mellem hænderne.

"Jamen sådan tror jeg heller ikke det behøver at være. For mig at se vil man maksimalt komme til at betale 2600 kroner om året. Hvis den ene ægtefælle i en husstand bliver beskattet af disse goder, så har den anden part jo ikke behov for at have de samme ordninger. Og den, der beholder sin ordning, kan gå til sin arbejdsgiver og argumentere for, at han gerne vil have kompensation for de ekstraudgifter, det påfører ham at levere en ekstra indsats ved at stå til rådighed," siger Mike Legarth

Han insisterer på, at multimedieskatten faktisk er en god ide - endda også for dem, den går ud over. Den skal bare ses i det rigtige lys, mener han.

"De gamle ordninger har været genstand for en hel del skattespekulation. Mange snød med det og reglerne var uklare," siger han.

Men selvom reglerne nu er mere klare, er de bestemt ikke mere populære.

"Vi kan ikke acceptere, at det skal ramme så hårdt på medarbejdere, der er gået med i ordninger, blandt andet for at være mere fleksible i deres arbejdsdag," siger Per Påskesen, forbundssekretær i Dansk Metals IT-Sekretariat.

Metal truer nu med, at man enten må anbefale sine it-medlemmer at aflevere deres pc'er, mobiltelefon og lignende eller også bede om en lønforhøjelse efter skat på flere tusinde kroner for at modvirke multimedieskatten.

Også HK/Samdata har meldt ud, at multimedieskatten kan medføre massivt forøgede lønkrav.

Men det er ikke kun fagforbund, interesseorganisationer og mange privatpersoner, der har luftet deres vrede mod multimedieskatten.

Regeringens forligspartner på Finansloven for 2009, det to mand store Liberal Alliance (LA), forsøge at nedlægge veto mod skatten, kom det frem i dag.

"Det går stik imod et fleksibelt arbejdsmarked at man vil beskatte, at folk kan arbejde hjemmefra," siger partiets formand Anders Samuelsen til Jyllands-Posten.

Han mener, at han som forligspartner på finansloven har vetoret, hvis der skal ændres i de offentlige udgifter - og det skal der i skattereformen (som LA ikke er del af).

Vetoretten bliver dog fejet af bordet hos både Venstre og Konservative. Begge partier siger, at Liberal Alliance er kommet for sent - løbet er kørt.

Overfor ComON holder Mike Legarth dog en lille dør åben når det gælder de husstande, der bliver ramt af dobbeltbeskatning.

"Det må vi forholde os til i forbindelse med det egentlige lovarbejde. Hvis der bliver fundet åbenlyse problemer, så må vi tage hånd om det i udformningen af den egentlige lov," siger han.

Forelagt politikerens forklaring med, at familier med dobbeltbeskatning jo bare kan droppe den ene parts medarbejderbredbånd og telefon-ordning, svarer den TDC-ansatte salgskorodinator, at det ikke rigtig dur i hendes familie:

"Vi har ordnet det sådan, at vi halvdelen af året bor i et sommerhus. Vi har min mands medarbejderbredbånd og hjemmearbejdsplads i sommerhuset og min i vores lejlighed. Derfor har vi brug for begge," siger hun.

Familien kan med telefon og bredbånd bedre indrette sig med hjemmearbejde - hvilket igen fører til, at der produceres mindre forurening.

Skat har meldt ud, at multimedieskatten vil blive administreret nidkært: Hammeren falder det øjeblik, man tager en arbejdspc eller firmamobil med ind over dørtærsklen til sit hjem.

"Man kan godt gå ud fra, at multimediebeskatningen medfører, at færre arbejder hjemme," siger Leif Hartmann, afdelingsformand i dansk Metal Tele Øst til Business.

Men hverken argumenter om miljø, familieliv eller rimelig økonomi rammer noget ømt punkt hos den konservative it- og skatte-ordfører. Han mener, at de fleste kritikere af multimedieskatten blot ikke har forstået den ordenligt:

"Ni ud af ti af de henvendelser, vi har fået om det her, er fra folk, der tror, at de skal betale 5000 kroner. Men det skal de jo ikke. De skal beskattes af 5000 kroner. Det betyder, at de får firmaets bredbånd og telefoni og computer for lidt over 200 kroner om måneden - og det er inklusive apparaterne. Det er da en god forretning," mener Mike Legarth.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere