I flere andre EU-lande har myndighederne iværksat undersøgelser af Googles uheldige høst af data fra private trådsløse net gennem StreetView-fotobilerne, og i Tyskland er der indledt en politisag mod Google.
Herhjemme bliver Google derimod behandlet relativt mildt, og Justitsminister Lars Barfoed kunne i dag slå fast, at der ikke kommer nogen dansk politisag mod Google på grund af StreetView-skandalen.
Det danske Datatilsyn har i modsætning til kollegerne i flere andre EU-lande stillet sig tilfreds med, at Google selv har slettet dataerne. Endnu er det dog ikke alle data, der er slettet.
I et samråd med Justitsministeren i dag i Folketinget ville socialdemokraten Benny Engelbrecht vide, hvad der er blevet af bevismaterialet i sagen – og hvad de danskere, der måtte ønske at føre et civilt søgsmål mod Google for datakrænkelsen, skulle gøre for at få adgang til beviserne.
Svaret var, at dataerne er slettet.
Men det gør ikke noget, for der er slet ikke grundlag for nogen politisag, mod Google, fremgik det af Lars Barfoeds forklaring.
”Men hvis nu min nabo brød ind på mit trådløse net derhjemme, ville der så heller ikke være grundlag for en politisag?” ville socialdemokraten vide.
”Jamen, hvis din nabo gjorde det, ville det være forsætligt – og så ville det være noget helt andet. Jeg ville tro, at det ville være strafbart,” svarede justitsministeren.
I Googles tilfælde kunne der ikke blive en politisag ud af det, fordi Google havde handlet uforsætligt.
”Når det ikke er en bevidst overtrædelse, så er det praksis, at der ikke er tale om en politisag”, sagde han.
Justitsministeren fortalte videre, som yderligere argument imod en stærkere reaktion fra datamyndighedernes side, at der sandsynligvis ikke havde været tale om sammenhængende data:
”Det er spredte data, fordi de er hentet, mens man kørte forbi. Så der er nok ikke sammenhæng i dem. Jeg har svært ved at se nytteværdien i at gennemgå alle de data,” lød ministerens svar på et spørgsmål om, hvorfor det danske datatilsyn i modsætning andre landets myndigheder ikke havde ønsket at gennemgå de ulovligt høstede data.
Google anmeldte selv sagen til myndighederne i flere lande i maj i år og forklarede, at en medarbejder uden virksomhedens godkendelse havde aktiveret en funktion i Google StreetView fotobilerne, så de også registrerede private trådløse netværk og høstede, hvad der var af trafik fra disse netværk.
I alt blev der indsamlet 600 GB ulovlige data på denne måde. Hvor mange data, Google nåede at høste i Danmark, vides ikke.