Protest mod Google Street View sat i værk

Borgere skal give tilladelse til fotografering, mener EU-politikere bag underskriftsindsamling.

Googles personale kan ikke køre rundt i gaderne og knipse billeder af privat grund, som de har lyst til, og så lægge det på nettet. Den holdning har tre tyske politikere fra det kristendemokratiske CDU, og nu forsøger de at få EU-Parlamentet, hvor de tre har sæde, til at gå med til en strammere kurs over for Google Street View.

Derfor har de tre tyskere sat en protest i værk, hvor de har tre måneder til at få et flertal af parlamentarikerne til at skrive under på deres skriftlige erklæring. Hvis det lykkedes, bliver protesten til parlamentets politik.

Erklæringen siger direkte, at Googles tjeneste "krænker borgernes privatliv og personlige rettigheder". EU-Parlamentet kan ikke selv fremsætte lovforslag. Derfor handler de konkrete tiltag i erklæringen om at få andre institutioner, eksempelvis EU-Kommissionen og de enkelte medlemslande, til at skride ind over for søgegiganten. Selv om parlamentets krav snarere er opfordringer, kan der alligevel blive taget hensyn til de folkevalgtes holdninger. Det kommer meget an på, hvor vigtig sagen er for EU-Parlamentet. De folkevalgte kan eksempelvis blokere anden lovgivning for at få deres krav igennem.

At det er tre tyskere, der har sat en protest i gang, er ikke en overraskelse, eftersom der har været flere gjort opmærksom på, at Google Street View er på kant med den danske lovgivning, fordi Google Street view tager billeder af personer, der er på privat grund. Oluf Jørgensen sagde dengang til ComON, at danske politikere eventuelt kunne bringe sagen op på europæisk niveau. Den daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) meddelte dog, at der først sker et lovbrud, hvis en person føler sig krænket. Google har forsøgt at komme uden om problemet ved at give folk mulighed for at få fjernet billeder.

Erklæringens mål (ComON har sat de tre mest interessante krav med fed):

  • Opfordrer Kommissionen til principielt i højere grad at forpligte "Google" til at overholde de strenge databeskyttelseskrav i EU;
  • Opfordrer Kommissionen og Rådet til at få udarbejdet et juridisk responsum for at undersøge, om "Google Street View" er i overensstemmelse med EU-reglerne om databeskyttelse.
  • Kræver, at personer og nummerplader fjernes fuldstændigt fra billederne og ikke kun sløres;
  • Kræver et forbud mod fotografering af sikkerhedsrelaterede bygninger.
  • Forlanger, at firmaet "Google" bliver forpligtet til at indhente skriftlig forhåndstilladelse fra ejere og udlejere til offentliggørelse af billeder af deres bygninger i "Google Street View".
  • Opfordrer endvidere medlemsstaterne til at stille en standardformular til indsigelse til rådighed på forbrugerbeskyttelsesministeriets eller andre nationale myndigheders websted.

De tre folkevalgtes protest begyndte for knap en uge siden, og indtil videre har de 5 underskrivere på erklæringen. For at få et flertal bag protesten og gøre den til officiel politik, skal de have 369 underskrifter. De skal skaffes inden den 9. september i år (læs mere om skriftlige erklæringer her).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere