I Kina er internet-overvågningen sat i system og alle udenlandske internet-selskaber - hvad enten det er Google, Yahoo eller Microsoft - som tilbyder tjenester til kineserne er tvunget til at samarbejde med myndighederne. Det har medført problemer for en række selskaber, som bliver kritiseret for at være lidt for flittige til at samarbejde med den kinesiske statscensur. Det seneste eksempel er Skype, som nu er hvirvlet ind i en skandale om aflytning af kinesiske netbrugere.
Skype, der er ejet af eBay, tilbyder et P2P-program til instant messaging kaldet Tom-Skype sammen med det kinesiske selskab Tom. Allerede i 2006 fortalte Skype, at programmet bruger et tekstfilter, som leder efter bestemte nøgleord og blokerer kommunikationen, hvis den finder de pågældende ord. Denne politiske netcensur er helt almindelig i Kina og gælder for alle former for elektronisk kommunikation, som først skal passere gennem »Den Store Kinesiske Internet-mur«.
Men nu har forskere fra universitetet i Toronto afsløret, at Tom-Skype ikke blot sletter de chat-beskeder, som indeholder forbudte ord, men også gemmer beskederne sammen med brugernavn, fastnet-nummer og ip-adresse. Disse oplysninger bliver angiveligt udleveret til de kinesiske myndigheder.
Det er f.eks. forbudt at diskutere den aktuelle mælkepulver-skandale eller den manglende statslige hjælp til jordskælvsofre - og hvis man gør, bliver beskeden altså blokeret, registreret og sendt til viderebehandling hos myndighederne.
Ikke nok med det - ifølge forskerne er serveren hvor beskederne bliver gemt i mindst ét tilfælde blevet hacket, og informationerne er landet i hænderne på ukendte.
Skype har reageret ved at placere ansvaret hos sin kinesiske partner og fremhæver samtidig, at selve Skype-programmet stadig er sikkert. Det er kun det kinesiske Tom-Skype, hvor chat-beskederne bliver gemt.