Danske it-chefer mangler viden om sikkert styresystem

Styresystemet BSD får topkarakter når det gælder oppetid og sikkerhed. Men danske virksomheder er tøvende med at skifte til BSD.

Flere af internettets vigtigste servere kører på styresystemet BSD, som i flere uafhængige målinger har fået topkarakter når det gælder oppetid og sikkerhed. I USA er styresystemet stærkt på fremmarch - men i Danmark har virksomhederne hidtil været tøvende med at skifte til BSD. Det skyldes især, at det har været svært at uddanne sig og få support til BSD, mener Mikael Vingaard, som har startet den nye kursusvirksomhed BSD Consult.

»It-sikkerhed handler ikke kun om nuller og éttaller, men om virksomhedens image og troværdighed overfor kunderne. Det stiller større krav til alle it-ansvarlige om at holde it-stien ren. For mange betyder det slåskampe med vedvarende sikkerhedsproblemer, ugentlige tirsdags-opdateringer og betaling af dyre konsulenttimer, når et sikkerhedshul pludselig lægger systemerne ned. Men sådan behøver det ikke være,« siger han.

BSD danner blandt andet basis for Apple's Mac OS X Tiger og bruges af flere store internet-selskaber som f.eks. Yahoo. Næsten alle servere på firmaet Netcraft's liste over sites med den længste oppetid kører med BSD. Ifølge Mikael Vingaard har BSD en større fokus på teknisk sikkerhed end andre platforme.

»Enhver der har installeret en Microsoft web-server, har oplevet at flere andre applikationer eller services er blevet installeret. Det kan for eksempel være en webbaseret statusside. Sådan er det ikke med BSD,« siger han.

Kursusprogrammet hos nystartede BSD Counsult er baseret på Open BSD varianten. Filosofien bag OpenBSD er »Secure by default« som betyder, at systemet starter med et minimum af services.

»Virksomhedens it ansvarlige kan derefter udvælge og installere lige nøjagtig de værktøjer, som virksomheden har behov for. Statistisk set, har BSD også haft langt færre sikkerhedshuller. I de 8 år som OpenBSD har eksisteret, er der kun fundet et eneste sikkerhedshul i standard installationen, som kunne misbruges fra internettet. Sårbarhed blev i øvrigt rettet inden for få timer. Denne form for sikkerhedsstatestik må andre styresystemer kigge langt efter,« siger Mikael Vingaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere