TietoEnator vil købe Araneum

Nordens største IT-konsulentfirma TietoEnator er tæt på at købe webbureauet Araneum. TietoEnator får tilført kompetencer inden for usability og webdesign, mens webbureauet får adgang til gigantens viden om systemintegration.

Det så skidt ud, da webhuset Araneum for tre uger siden fremlagde et regnskab for 2001 med tab på 11 millioner kroner, en omsætning på 48,5 millioner kroner og en negativ egenkapital på 12,8 millioner kroner.

Men den gang lød det beroligende fra direktøren Jesper Drustrup, at en løsning var på trapperne, der ville demontere al krisesnak. I dag offentliggjorde selskabet så, at det er ved at blive købt af den svensk-finske IT-gigant TietoEnator med 11.000 ansatte og en årlig omsætning på 8,1 milliarder kroner (1,1 milliarder euro).

De to virksomheder har underskrevet en hensigtserklæring, Letter of Intent, om fusionen. Den ventes at være forhandlet endelig på plads ved udgangen af måneden. Prisen for webbureauet ønsker parterne ikke at oplyse.

Det er TietoEnator Danmarks afdeling for den offentlige sektor, TietoEnator Public & Healthcare, der har stået for forhandlingerne med webbureauet. Ifølge direktøren Marianne Woldbye-Tholin opstod de første kontakter i foråret, og selskaberne gik i realitetsforhandlinger i maj måned.

Således skal Araneum også være en del af den division i TietoEnator, der umiddelbart overtager samtlige 55 ansatte i Araneum. Ledelsesgruppen i webbureauet fortsætter også med over i TietoEnator med den administrerende direktør, Jesper Drustrup i spidsen.

Erhverver manglende kompetencer

Marianne Woldbye-Tholin fremhæver Araneums viden inden for usability og webdesign som en af de væsentligste årsager til, at selskabet ønsker at købe webbureauet. Disse kompetencer er vigtige, når der blandt andet skal udvikles systemer for den offentlige sektor, hvor borgerne skal kunne benytte tjenester via nettet.

- Vi er gode til komplekse back-office-løsninger, men vi har manglet et led i kæden, når vi skulle udvikle løsninger til et bredere publikum. Her leverer Araneum de manglende kompetencer, forklarer hun.

Direktøren for den offentlige afdeling i TietoEnator lægger heller ikke skjul på, at Araneums kontakter inden for den offentlige sektor også har gjort selskabet interessant for konsulentfirmaet. TietoEnator Danmark har flere gange proklameret, at selskabet satser ekstra på den front.

Endelig peger Marianne Woldbye-Tholin på, at Araneums måde at drive forretning på passer TietoEnator.

- Det er godt nok et yngre IT-firma, men Araneum har været omhyggeligt med at huske traditionelle dyder i erhvervslivet. Nemlig at aflevere til tiden og til den aftalte pris, forklarer hun og tilføjer, at webbureauet også har flere langvarige kunder, et element som IT-giganten vægter højt ved fusioner.

Uafklarede omkring Araneums navn

Den endelig gennemgang af Araneums tilstand som forretning, due diligence, er endnu ikke afsluttet, men ifølge Marianne Woldbye-Tholin er de største hurdler af vejen.

En af dem er det lejemål som Araneum indgik på Holmen i 2000, hvor IT-krisen endnu ikke havde meldt sin fuldtonede ankomst. Af årsregnskabet for 2001 fremgik det, at det er blevet til en overordentligt dyr post for webbureauet med sin årlige leje på 5,2 millioner kroner.

Lejemålet løb oprindeligt frem til 2011, men der er fundet en løsning nu, som er tilfredsstillende også for TietoEnator.

- Det var et af vores krav, siger Marianne Woldbye-Tholin.

Derimod er det ikke afklaret, hvorvidt navnet Araneum skal bevares under TietoEnator-paraplyen. Umiddelbart er det ikke TietoEnators politik at operere med andre navne, oplyser direktøren.

- Men vi kan godt se, at navnet opfattes positivt rundt omkring. Så vi arbejder med at finde ud af, hvordan vi kan bruge den værdi. Vi har også andre eksempler på, at virksomheder er fortsat med det oprindelige navn ? som en del af TietoEnator.

Solid partner

Hos Araneum er administrerende direktør Jesper Drustrup overordentlig tilfreds med, at webbureauet bliver en del af TietoEnator.

- Det er en meget solid partner, og de fås ikke bedre, siger han med henvisning til det svensk-finske konsulenthus finansielle tyngde. Hidtil har Araneum ikke haft en storebror i ryggen med en pose penge til hjælp i trange tider.

Han glæder sig over, at webbureauet nu får adgang til TietoEnators kompetencer inden for systemintegration. Det er ifølge ham et stadig vigtigere element at kunne trække på for et webbureau, der blot for to år siden kunne klare sig med webdesign alene.

- Kunderne lægger nu stor vægt på, at webløsningerne bliver integreret med ofte flere forskellige bagvedliggende virksomhedssystemer Det kan du ikke troværdigt gå ud og love som et webhus med 55 ansatte. Her er du nødt til at gå med i konsortier, men det bliver vi fri for nu, forklarer Jesper Drustrup.

Nu kan Araneum fuldt ud igen koncentrere sig om at sine kernekompetencer inden for design, brugervenlighed og webudvikling, pointerer han.

Desuden vil en fusion med TietoEnator også gøre det nemmere at fastholde og erobre nye kunder. Araneum bliver i kølvandet på IT-konkurser ofte stillet spørgsmålet:? Er I her om to år, så vi kan få support på vores system??.

- Her kan vi nu garantere, at ydelsen stadig kan leveres, siger Jesper Drustrup.

Vil du vide mere om TietoEnator og Araneum?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere