35.000 statsansatte kan ikke se deres nye lønsedler

Mere end 35.000, eller tæt på tre ud af ti, ansatte i staten kan ikke se deres lønseddel, når staten til november indfører digitale lønsedler. Det skriver IT-avisen ComON, der udkommer torsdag.

28 procent af de statsansatte, svarende til mere end 35.000 medarbejdere, har ikke en pc på arbejdspladsen og kan derfor ikke se deres lønsedler, når der fra november bliver sat strøm til de statslige lønopgørelser. Det viser tal fra Økonomistyrelsen, som IT-avisen ComON har fået aktindsigt i.

276 ud af i alt 302 statslige institutioner har indberettet tal for hvor mange medarbejdere, der ikke har pc-adgang på arbejdspladsen. Ud af i alt 128.431 medarbejdere har 35.825, svarende til 27,89 procent, ikke adgang til en pc, som det kræves i aftalen mellem Økonomistyrelsen og de faglige organisationer om indførelsen af digitale lønsedler.

Universiteter i front
111 institutioner kan sove roligt om natten, da alle medarbejdere her har computere, mens 49 institutioner har over 100 medarbejdere uden pc-adgang. Helt i front ligger de tre universiteter i København, Aalborg og Roskilde med anslået henholdsvis 9000, 4500 og 2500 pc-løse medarbejdere.

I København og Aalborg er det, ifølge ComONs oplysninger, især de mange rengøringsfolk, der udgør et problem. På Roskilde Universitetscenter (RUC) er rengøringen udliciteret. De pc-løse på RUC er derfor primært eksterne lektorer, censorer og studentermedhjælpere.

»Vi skønner at de har en pc derhjemme, da vi i ansættelseskontrakten stiller krav om at de holder sig orienteret via vores mailsystem,« forklarer kontorleder Jan Vedsted fra RUC.

På fjerdepladsen, med 1800 medarbejdere uden pc-adgang, kommer handelsskolen Niels Brock i København. Her bakser man stadig med en plan for hvordan især det store korps af pensionister, som skolen bruger til eksamensvagter skal få deres lønsedler fremover.

»De pensionister vi bruger som eksamensvagter kan risikere at blive "lost". Indtil videre ved vi ikke hvad vi vil gøre for dem. Men det kan ende med at vi er nødt til at printe lønsedler ud herinde,« forklarer administrationschef Jens Jacobsen fra Niels Brock.

Logistiske udfordringer
Hos DSB har man endnu ikke noget overblik over hvor mange medarbejdere der ikk har en pc til rådighed i arbejdet.

»Vi har ikke fravalgt det, men vi har logistik-udfordringer, der gør at vi har valgt en frivillig ordning i første omgang,« siger chefkonsulent Bent Larsen fra DSB HR-Service, med henvisning til DSB's store gruppe af kørende personale.

Togkoncernen arbejder med planer om at indrette datastuer, hvor medarbejderne under private forhold kan tjekke og udprinte deres digitale lønsedler. Desuden har DSB opfordret Økonomistyrelsen til at lave et ekstra felt i lønsystemet SLS, der gør det muligt at markere om medarbejderen har en pc derhjemme eller om vedkommende ved orlov eller sygdom skal have tilsendt en papirlønseddel.

Grå hår i hovedet
Et andet sted hvor de digitale lønsedler volder problemer er i det Kongelige Teater.

»Vi går ikke over til digitale lønsedler, men lader det være frivilligt. Vi har mange kunstnere, som ikke bruger computere i deres arbejde,« lyder den kortfattede besked fra nationalscenen.

Også hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) giver lønsedlerne grå hår i hovedet.

»Det giver problemer for blandt andet vores løst ansatte observatører. Vi er dog først begyndt at se på det nu,« siger Poul Erik Nielsen fra Danmarks Meteorologiske Institut, hvor man anslår at 700 ud af 1100 medarbejdere ikke har adgang til computere på arbejdspladsen. DMI's observatører er blandt andet landmænd, som får 3000 kroner om året samt en bog for at aflæse regnmålere og indrapportere vejrdata.

I 2006 kan de statslige institutioner stadig få leveret papirlønsedler fra Økonomistyrelsen og it-leverandøren CSC, som i praksis står for udprintningen fra Statens Lønsystem (SLS). Men fra årsskiftet 2006/2007 må institutionerne selv stå for udprintning til de pc-løse medarbejdere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Økonomistyrelsen til hvad man vil gøre for at give de mange pc-løse medarbejdere adgang til digitale lønsedler.

Top ti over institutioner med flest medarbejdere uden pc-adgang (målt i faktiske tal):

Københavns Universitet 9000 ud af 12.000
Aalborg Universitet 4500 ud af 6500
Roskilde Universitetscenter 2500 ud af 3300
Niels Brock 1800 ud af 2400
Sundhedsstyrelsen 1200 ud af 1600
Banedanmark 1200 ud af 2500
Danmarks Forvaltningshøjskole 1100 ud af 1200
Det Kongelige Teater 1000 ud af 2000
CBS - Handelshøjskolen i København 1000 ud af 5000
Danmarks Meteorologiske Institut 700 ud af 1100




Top ti over institutioner med flest medarbejdere uden pc-adgang (målt i procent):

Militærnægteradministrationen 93%
Danmarks Forvaltningshøjskole 92%
Grønlands Repræsentation 88%
Ankerhus Seminarium 86%
Handelshøjskolecentret 77%
Roskilde Universitetscenter 76%
Niels Brock 75%
Sundhedsstyrelsen 75%
Silkeborg Seminarium 75%
Musikhistorisk Museum 75%

Kilde: Økonomistyrelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere