Fire års fængsel til webcam-spion

En computertekniker på Cypern er blevet idømt fire års fængsel for at have udspioneret en ung kvinde gennem hendes webcam.

På Cypern er en 47-årig computertekniker blevet idømt fire års fængsel for hacking og afpresning. Han udspionerede en ung pige gennem hendes webcam og forsøgte efterfølgende at afpresse hende.

Ved hjælp af et af de mange malwareværktøjer der florerer på nettet, designede han en trojaner der kunne overtage computerens webcam. Han sendte herefter trojaneren til den 17-årige kvinde som e-mail, og hun åbnede filen, hvorefter den blev installeret på computeren.

Teknikeren kunne herefter tage billeder af den 17-årige kvinde uden hendes vidende. Ved at true hende med at sende forskellige billeder til hendes venner og familie, forsøgte han at afpresse hende til at posere nøgen foran kameraet.

Den unge kvinde nægtede og kontaktede i stedet politiet. Det afledte en efterforskning, hvor myndighederne sluttelig fandt den 47-åriges bopælsadresse. Han blev herefter anholdt. Sagen startede tilbage i 2005 og er først afsluttet nu.

Ifølge sikkerhedsekspert Tonny Bjørn fra Comendo er sagen langt fra enestående.

»Der har været sammenfaldne sager, hvor hackeren har udnyttet overvågningssoftware til at belure uskyldige. Heller ikke i Danmark er fænomenet helt ukendt. Her er det dog oftest jaloux eller forsmåede personer der søger hjælp til at installere overvågningssoftware på partnerens pc for at bevise utroskab,« siger Tonny Bjørn.

På et dansk debatsite, under kategorien Utroskab, skriver en kvinde: »Jeg tror min mand er mig utro og vil gerne installere et 'spy' program i hans laptop, men problemet er at jeg ikke kan komme til den fordi han har et password som jeg ikke kender.«

En mandlig bruger bekræfter på et dansk terapeutisk website, at have overvåget sin kones computer i forbindelse med mistanke om utroskab: »Ja, jeg har overvåget hendes bevægelser på computeren fordi jeg havde mistanke,« skriver han i sit indlæg.

I de mere halvlegale tilfælde, er det forældre som ønsker at overvåge deres børn og unges aktivitet på nettet.

Tonny Bjørn fortæller at der et bredt udvalg af værktøjer som kan bruges til generering af bagdørsprogrammer og overvågningssoftware

»Hvor disse programmer må karakteriseres som hackerværktøjer, så er der firmaer der sælger tilsvarende programmer helt legalt. Programmerne får så den mere spiselige label 'Remote Administration Tool' eller lignende,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere