Det vrimler med bøger om Internettet, dets historie, de forskellige måder at bruge Internettet på, nyhedsgrupper, søgemaskiner, web-sider m.m.. Men hvor skal man starte? De fleste bøger om Internettet er allerede forældede når de bliver trykt. "The Internet:The Rough Guide 1999", udgivet i oktober 1998, har på det område taget munden for fuld. Men ellers er det på mange måder en glimrende bog i lomme-størrelse, som kan oplyse om aspekter af Internettet som man måske ikke kendte i forvejen. Eller som de lover på bagsiden af bogen, vil den gøre dig til Internet-guru på den kortest mulige tid.
Bogens første del "Basics" tager fat med en række FAQ (Frequently Asked Questions) om Internettet. Her får man svar på grundlæggende spørgsmål om emails, mailinglists, chat, nyhedsgrupper, domain-adresser m.m.. Der er gode råd om hvad man skal bruge for at komme online og hvordan, og der er en kort gennemgang af forskellige former for software til Internettet - både til PC og Mac. Der er også et afsnit om hvordan man surfer på Internettet, hvad hypertekst er, hvordan nyhedsgrupper fungerer, hvordan man browser online og offline, hvordan man downloader software, søgeredskaber og hvordan man laver sin egen hjemmeside. Der er adresser på søgemaskiner, diskussionsfora på nettet og steder hvor man kan hente software eller få gratis e-mail adresser.
Bogens anden del er selve guiden til Internettet. Her er knap 150 sider med tematisk ordnede henvisninger til en lang række web-sites. Her kan man finde adresser på blandt andet kunst, boghandlere, banker, forretninger online, underholdning, elektroniske magasiner, spil, sundhed, museer, musik og en masse adresser på mærkelige web-sites. Bl.a. The Darwin Awards på adressen http://www.officialdarwinawards.com, der gives til folk som har taget livet af sig selv på den mest tåbelige måde, og derved sikret at deres genmateriale ikke spredes yderligere. Selv om Internettet er globalt er den store hæmsko stadigvæk sproget, og en engelsksproget guide som The Rough Guide holder sig da også i det store og hele til henvisninger til engelsksprogede sider på Internettet.
Bogens anden del rundes af med en lang række adresser til steder på Internettet, hvor man kan finde software, bl.a. sider hvor man kan downloade agenter, chat-programmer, HTML-redskaber, newsreaders, plug-ins, browsere og meget mere.
Bogens tredje del "Context" starter med en kort introduktion til Internettet og dets historie. Derpå følger en redegørelse for Internettet og dets særlige brug af ord, hvor man finder en liste over hyppigt brugte akronymer, smileys og emiticons. Her finder man også et "Glossary". Endelig er der en række anbefalinger til videre læsning om Internettet - tekniske manualer, bøger om web-design og bøger om net-kultur.
Bogens fjerde del "ISP Directory" rummer adresser på en lang række Internet-udbydere spredt over hele verden - en svensk og en norsk udbyder er det blevet til, men desværre uden adresse på så meget som én eneste dansk Internet-udbyder.
Bogen slutter af med en liste over 50 ting som man kan bruge bogen til, der henviser til de sider i bogen, som skulle kunne hjælpe med at realisere det, blandt andet flirte med en fremmed, tage sig en anden identitet, besvare svære spørgsmål, lave en atombombe eller hvad man nu måtte gå og drømme om.
Bogen er en god introduktion til Internettet, både for nybegynderens, men også for den mere rutinerede Internet-bruger, der vel altid har et spørgsmål eller to. Bogens omfattende dækning af web-sider er god, men selvfølgelig med den altid indbyggede fare at de har ændret adresse eller nedlagt sig selv eller er blevet en del af Internettets vraggods siden bogen blev skrevet. Men det har man forsøgt at råde båd på, for bogen står ikke alene. Den er suppleret med en web-side på adressen http://www.roughguides.com/net. Og så er bogen billig!
Angus J. Kennedy "The Internet: The Rough Guide 1999" The Rough Guide 1998.