EU-parlamentet arbejder nu på et forslag, som vil medføre en række begrænsende regler for internetbrug.
Et af formålene med den såkaldte "telepakke" er at give EU-kommissionen mulighed for regulere, hvad der er en lovlig anvendelse af internettet. Telepakken er også skruet sådan sammen, at den skal bane vej for at anvende tekniske foranstaltninger i form af trafikfiltrering til at stoppe overtrædelser af ophavsretten på nettet. Og et andet forslag er også på vej, som vil gøre det muligt (og formentlig krævet) for internet-leverandørerne elektronisk at skanne al kommunikation på nettet uden tilladelse fra brugerne med henblik på at sikre "sikkerheden i den offentlige elektroniske kommunikation".
Samlet set åbner det aktuelle EU-arbejde for en fremtidig lov, der vil give internetleverandørerne mulighed for at klippe en internetforbindelse, hvis de tre gange har advaret brugeren mod det, de betragter som misbrug. Bemærk, at dette skal ske helt uden retslig beskyttelse fra domstolenes side.
Og herhjemme afviser videnskabsminister Helge Sander tilsyneladende at tage afstand fra EU-forslaget. Han henviser blot til, at der er arbejdsgruppe, som arbejder med spørgsmålet om, hvordan piratkopiering kan bekæmpes.
Nej til censur og smagsdommeri
Det er bare helt fantastisk, at private økonomiske interesser hos pladeselskaber og filmproducenter, skal have en så afgørende betydning for, hvordan internettet må bruges.
Omsættes forslaget til dansk lovgivning, får det flere katastrofale konsekvenser. Dels vil det påføre ISP'erne store ekstraudgifter til implementering af al denne overvågningsteknik og til at administrere de bestemmelser som EU- kommissionen måtte komme med. Dels kan vi allerede nu forudse, at det bliver meget vanskeligt at få disse tekniske systemer til at fungere i praksis. Der vil reelt bare være tale om, at den tekniske krig bliver løbende optrappet.
Vi har ikke brug for mere overvågning og "Big Brother" lovgivning omkring internettet. Snarere tværtimod. Den foreslåede lovgivning vil let kunne misbruges til censur og smagsdommeri.
Internettet har behov for frihed for at kunne understøtte vækst og fri udveksling af meninger. Hvis der er problemer med brugen af internettet, skal indsatsen rettes mod de steder, hvor problemerne opstår - ikke mod alle brugerne af nettet. Internetleverandørerne skal ikke sættes til at lege internetpoliti - det er en sag for domstolene. Vi siger nej til mere overvågning og ja til frihed på nettet.
---
Peter Ussing er formand for fagforeningen PROSA