Overraskelse over Comitels lukning

Ny lov om solidarisk hæftelse i momskarruselsager virker afskrækkende.

Loven om solidarisk hæftelse var knapt nok vedtaget før Comitels ejer og stifter, Peer Kølendorf, besluttede, at den ellers overskudsgivende forretning nu var blevet for risikabel. I sommerens løb lukkede han Comitel International og sagde dermed farvel til en stabil indtjening i millionklassen og en omsætning på den anden side af to milliarder kroner.

»Det er da ret overraskende at nogen anlægger den vurdering, at loven vil gøre deres forretning for risikabel, men det er da fint hvis loven har den forventede præventive virkning,« siger koordinator i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet, Reino Nielsen.

Han forklarer, at Skat i første omgang vil udstede en såkaldt notifikation, det vil sige et påbud om at brokervirksomheden pålægges at iagttage forskellige sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med bestemte handelsaktiviteter. Notifikationer vil blive udstedt, hvis Skat finder ud af, at et firma har deltaget i momkarruseller, og at det har medført tab for den danske stat. Først derefter - hvis notifikationens krav ikke følges - kan firmaet risikere at blive ramt af et krav om solidarisk hæftelse for de beløb, som staten måtte miste til karruselsvindlere.

»Men siden loven trådte i kraft 1. juli har vi mig bekendt ikke udstedt en eneste notifikation endnu. Blandt andet fordi, at vi endnu ikke er stødt på en momskarrusel siden lovens indførelse, der gav tab i Danmark,« siger Reino Nielsen.

Han henviser til nye oplysninger fra sine britiske kolleger, der beretter om voldsomt stigende tab til momskarruseller for den britiske statskasse. Ifølge Skat er der også øget aktivitet blandt danske firmaer, som handler med blandt andet britiske karruselsvindlere.

Momskarruseller benytter sig primært af it-komponenter og mobiltelefoner, som sendes frem og tilbage over grænserne mellem EU-lande. Netop handel med mobiltelefoner på det grå marked var hovedaktiviteten for det nu lukkede brokerfirma, Comitel International

Comitel-ejer Peer Kølendorf har overfor CRN forklaret, at han var bekymret for, hvor mangle led i en kæde, der vil kunne blive ramt af kravet om solidarisk hæftelse, og at han generet fandt mobil-broker-branchen præget af brodne kar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere