Det var kulminationen på måneders økonomiske problemer, da sikkerhedsfirmaet Vigilantes amerikanske moderselskab, Vigilante Inc., torsdag erklærede sig ude af stand til at betale løn. Det sagde Viggo Janum, selskabets direktør for Nordeuropa til de ansatte i Danmark, USA og Frankrig torsdag morgen - og herefter indgav de danske 25 ansatte i Danmark konkursbegæring mod selskabet.
Den amerikanske del af koncernen, som kun solgte software og ikke havde konsulenttjenester, trak selskabet ned. Der kom ifølge Viggo Janum aldrig en forretning ud af aktiviteterne på den anden side af Atlanten, og den danske afdelings sunde forretning måtte dække underskuddet. Samlet tabte Vigilante sidste år 166 millioner kroner og havde en omsætning på 24 millioner kroner.
- Vi havde fælles kasse, og indtægterne kunne slet ikke dække de totale koncernudgifter. Siden februar er pengene fosset ud af kassen, forklarer han til Computerworld Online.
Vil starte nyt firma
Svagheden ved den amerikanske forretning var ifølge Viggo Janum, at den kun havde det ene ben ? softwaren ? at stå på. Den danske forretning var sund, netop fordi der var flere forretningsområder. Det gjaldt dels en udbygget konsulentdel med rådgivning og manuelle sikkerhedsscanninger af netværk samt uddannelsesdelen, Vigilante University, hvor der har været 400 deltagere på to-dages kurser om sikkerhed.
Viggo Janum ligger her på linie med de to stiftere af firmaet, Lars Neupart og Ulf Munkedals. De kalder også den amerikanske strategi - som de erkender et medansvar for - for ?enstrenget?. Men satsningen på softwaresalg var et krav fra de ventureselskaber, der kontrollerede bestyrelsen.
Viggo Janum afviser, at hele forretningen er tabt på gulvet på grund af et mislykket amerikansk eventyr. Han fik i løbet af torsdag tilsagn fra samtlige medarbejdere om, at de vil være med til at drive den danske del af forretningen videre og skyde penge i foretagendet.
- Jeg har ringet rundt til 40-50 af vores største kunder, og de har erklæret deres tillid til os og vil støtte op, når vi fortsætter i et nyt firma. Jeg har også talt med flere potentielle investorer og fået positive tilbagemeldinger. Og umiddelbart vil vi videreføre operationerne, forklarer Viggo Janum, der af medarbejderne er blevet udpeget som den kommende administrerende direktør.
Det er en tillid, som han med egne ord er ?glad og stolt over?.
Begynder på lavt blus
Konkursen kommer midt i sommerperioden, hvor beslutninger tager ekstra lang tid. Og beslutninger skal der tages hos de investorer, som Viggo Janum håber kan sikre de danske forretningers videreførelse. Der skal en eller to investorer på plads, før det kan lade sig gøre.
Vigilante får besøg af kuratoren for konkursboet fredag formiddag, der vil oplyse om situationen. Herefter vil de ansatte have et bedre overblik over mulighederne for at købe aktiviteter fri af boet.
Derfor starter det nye firma formentlig på lavt blus med få medarbejdere, og så forventer den kommende direktør, at man kan komme op på fuld styrke med alle ansatte efter sommer.
- Det er da lidt positivt i en strøm af meget negative nyheder. Men jeg er selvfølgelig meget ked af det tab, som kreditorer og investorer bliver påført ved konkursen, siger han.
I øjeblikket har han ikke fuldt overblik over, hvor stor en gæld selskabet har efterladt sine danske kreditorer. Hans skøn lyder på et to-cifret millionbeløb.
2M Invest har skudt i alt 34,9 millioner kroner i Vigilante for sin aktiepost på 14,9 procent af det amerikanske moderselskab.
Viggo Janum kan ikke oplyse, hvilke investorer han har haft kontakt med ? ej heller om nogen af de nuværende vil fortsætte med at støtte et nyt selskab. Han bekræfter, at han har været i kontakt med Ulf Munkedal og Lars Neupart, men vil ikke ud med detaljer om, hvad de talte om.
De to stiftere tilkendegav over for Computerworld Online, at de er positivt stemt over for at investere i et nyt selskab på ruinerne af Vigilante, såfremt konstruktionen ser fornuftig ud. I hvert fald vil den nye konstruktion ifølge Viggo Janum ikke indebære amerikanske forretninger.
- Det tør vi slet ikke binde an med foreløbig ? om nogensinde. Nu skal vi have reddet værdierne her i Danmark, siger han.