ComON 18: Ophavsret er en bombe under open source

Strid om ophavsret er en reel trussel for virksomheder, der vælger open source software. Det fastslår IDC i en ny rapport om open source i Norden.

Umiddelbart kan open source software virke tillokkende for mange virksomheders IT-afdelinger. Men analysefirmaet IDC peger på, at virksomhederne kan risikere at blive gidsler i stridigheder om ophavsretten til den frie software.

»Hvis udviklerne hos en virksomhed som har bidraget væsentligt til et open source program, pludselig beslutter sig for at de vil have rettighederne til programmet, kan virksomhederne risikere at stå med håret i postkassen,« siger IDC Nordic's direktør Per Andersen.

De mange ressourcer, som virksomheden har brugt på at implementere open source softwaren, ryger ud af vinduet i ét hug, og man skal til at starte helt forfra.

Per Andersen ligger ikke skjul på, at risikoen for et slagsmål om ophavsretten til et stykke open source software er lille.
»Risikoen for at det sker er selvfølgelig lille, men konsekvenserne er store hvis det sker,« siger Per Andersen, og trækker paralleller til risikoen for terrorangreb.

»Hvis det sker, så kan det have temmelig store konsekvenser for den enkelte virksomhed. Derfor skal man overveje risiko og konsekvens, før man vælger open source software« siger Per Andersen.

Han peger som eksempel på, at firmaet SCO har anlagt en erstatningssag i milliardklassen mod IBM, hvor SCO anklager IBM for at have stjålet kodelinier direkte fra Unix og brugt i Linux. Sagen kan åbne op for lignende sager mod Linux-producenter som Redhat og SuSE.

Hos Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG) ryster formand Gitte Wange dog på hovedet af advarslerne fra IDC.
»Det er et skræmmebillede som IDC tegner. Risikoen er der, hvad enten man taler open source eller close source software, men det er ikke en risiko, som jeg oplever som et stort problem,« siger Gitte Wange.

Læs mere i denne uges udgave af IT-avisen ComON, der udkommer i dag. Læs blandt andet:

Linux er ved at blive voksen
Slutkundernes tiltro til Linux vokser i takt med at producenterne bakker op om systemet. IDC forudsiger således at omsætningen på Linux-servere og relateret software vil vokse eksplosivt de kommende år.

Flere IT-ansatte i provinsen
Det står stille i København, mens antallet af IT-ansatte i resten af landet stiger. En positiv tendens, mener Dansk IT.

I Mac-tillæget Mediamac kan du blandt andet læse om:

Apple scorer på musikken
Apples nye online-musiktjeneste har stor succes ligesom der netop er kommet en ny version af iTunes på gaden.

Safaritur i printerjunglen
Når printeren skal udskiftes og den nye printer skal være med farver, står man overfor en decideret vildnis af potentielle printere. Hvad skal erstatte den nu pensionerede printer - udbuddet er stort, mulighederne begrænses kun af pengepungen...og af fornuften.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere