I retssal 16 i Københavns Byrets retssale gik en af de mest omtalte sager internt i medieverdenen i gang mandag morgen. Mens en snes tilskuere fulgte med fra bænkene bagerst i den store sal, begyndte Dansk Dagblades Forening (DDF) sin fogedsag mod nyhedstjenesten Newsbooster Aps.
DDF håber på et fogedforbud, der blokerer for Newsboosters udsendelse af nyhedsbreve, mens den egentlige sag om overtrædelse af markedsføringsloven bliver behandlet.
Der er sat to retsdage af til fogedsagen, der principielt handler om, hvordan netbrugere, firmaer og medieselskaber skal anskue brugen af dybe links i en kommerciel forretning. Af samme grund har sagen også påkaldt sig international opmærksomhed med blandt andet en artikel i magasinet Wired, da den er den første af sin art i verden.
Formiddagen gik med DDF?s forelæggelse af sagen ved foreningens advokat Martin Dahl Pedersen og vidneforklaring ved konsulent i DDF, Holger Rosendahl. Han rådgiver foreningen i dens arbejde med at forhindre brugen af links til medlemmernes websider.
Snylter på aviserne
Holger Rosendahl slog som ventet på DDF?s hovedanke mod Newsbooster ? at den elektroniske nyhedstjeneste snylter på andre medier ved at indsamle nyheder fra alverdens nyhedswebsider ud fra brugerens valgte nøgleord. Det er snylteri, fordi det er en systematisk krænkelse af dagbladenes ophavsretsligt beskyttede materiale i kommercielt øjemed, som konsulenten formulerede det i byretten.
På et uddybende spørgsmål fra Newsboosters advokat, Karen Margrethe Tyndeskov, forklarede konsulenten Holger Rosendahl, at den systematiske krænkelse især ligger i de nyhedsbreve, som nyhedstjenesten sender ud op til flere gange om dagen.
Det samme gør sig gældende med de personlige nyhedssider, som brugeren kan kalde frem på sin skærm ud fra nøgleordene. De opdateres løbende - og udgør derfor også en gentagen krænkelse af dagbladene, understregede Holger Rosendahl.
Vil ikke ramme søgemaskiner
Han afviste, at foreningen derved også kan ramme søgemaskiner og katalogtjenester som Jubii. Han demonstrerede blandt andet på Jubii, hvordan en søgning giver en liste resultater, der kan gemmes ? uden at det er en krænkelse - som bogmærke.
- Disse links bliver ikke opdateret hele tiden ud fra søgeordet. Og der er i øvrigt heller ikke tale om nyheder, men alle mulige andre kategorier. Dermed går vi ikke efter søgetjenester ? og der er ingen af dem, der gør det systematisk som Newsbooster, forklarede han.
Det fik Karen Margrethe Tyndeskov til ? sekunderet af Newsboosters administrerende direktør, Anders Lautrup ? til at bede Holger Rosendahl om at klikke ind på Sol.dk?s Kvasir. Her kan der søges i tre kategorier ? Danmark, Verden og Nyheder, hvilket DDF-konsulenten måtte medgive:
- Ja jo, der er ganske mange nyheder, sagde han, uden at ville kalde det for opdateret liste på linie med Newsbooster.
I øvrigt afviser DDF, at indsættelse af kode på websiderne, der forhindrer Newsboosters søgerobot i at etablere et link, er brugbart. Det forhindrer fremkomst af alle søgemaskiner, og dem har DDF intet imod.
Ødelægger rygte
Imidlertid lagde han også vægt på, at DDF nok synes, at Newsbooster snylter på for mange dagblade ? men i øvrigt er det ikke en særlig god tjeneste.
- Den kan ikke betegnes som dækkende, da de fundne nyheder ikke synes at stemme overens med, hvad der faktisk er skrevet. Opdateringerne er lidt tilfældige ? og det falder tilbage på dagbladene, da Newsbooster annoncerer, at her får du altid de mest aktuelle nyheder, forklarede han og tilføjede:
- Dermed skader den tilfældige opdatering dagbladenes renommé.
Både mandag og tirsdag er sat af til fogedsagen.