Trådløse netværk kan indhegnes

Kriminelle har let adgang til mange trådløse netværk hos danske virksomheder. Men det er nemt at trække en trådløs mur rundt om kontoret.

Nu kan du trække en usynlig mur rundt om virksomhedens trådløse netværk og holde ubudne gæster ude. ComON kunne i sidste uge fortælle, at hackere i stigende grad bruger falske kopi-net til at aflure fortrolige data. De fleste it-chefer ville nok opdage, hvis det pludselig flød med fremmede netværkskabler på kontoret - og de færreste medarbejdere ville nok tænke på at koble kablerne på deres pc'er. Men præcis dette er situationen med dagens trådløse netværk - en hacker kan parkere foran kontoret og »overdøve« firmaets trådløse netværk med sin egen kraftige antenne.

Det er denne form for angreb, der kan forhindres ved at anvende et sensor-baseret overvågningssystem til trådløse netværk, som reelt svarer til at trække et elektronisk hegn rundt om kontoret. Al den aktivitet, som foregår udenfor det godkendte område, bliver automatisk blokeret. Det amerikanske firma AirMagnet har netop sendt den syvende generation af sit overvågningssystem AirMagnet Enterprise på gaden. Den danske forhandler Allwireless forklarer, at systemet blandt andet kan opdage hvis der installeres falske kopi-net i nærheden.

»Systemet kan også opfange hvis medarbejdernes bærbare computere gør sig selv sårbare ved at søge efter forskellige net. Det forhindrer aktivt, at brugerne kobler sig til det forkerte trådløse net, og viser den mistænkelige netværks-aktivitet på et grafisk kort over bygningen,« forklarer Kenneth Rosenkrantz fra Allwireless.

Systemer som AirMagnet Enterprise er reelt et forsøg på at få den kontrol tilbage, som it-cheferne mistede, dengang de kablede netværk blev afløst af trådløs teknologi. Netværkets rækkevidde er ikke længere begrænset af fysiske kabler eller stik, og den enkelte netværksforbindelse kan ikke længere spores ved at finde det sted, hvor kablet ender.

I stedet bruges trådløse sensorer til at opfange radiosignalerne og spore aktiviteten i netværket. Med tre eller fire sensorer kan systemet beregne den mest sandsynlige placering af uautoriserede basestationer og klienter. Foruden de sikkerhedsmæssige udfordringer kan overvågnings-systemerne også hjælpe med at finde kilder til støj i netværket.

»Den nye version 7 giver for første gang mulighed for at analysere Layer 1, som er det fysiske radiolag. Hvis man har et trådløst netværk på et sted hvor der er meget andet elektronisk udstyr, f.eks. en fabrik, kan man hurtigt finde frem til, hvad der forstyrrer nettet. Det kan være alt fra mikrobølgeovne og Bluetooth-udstyr til moderne rum-alarmer, der i vid udstrækning kan lægge trådløse netværk ned,« siger Kenneth Rosenkrantz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere