Tinglysningen vil måske fungere til sommer

Problemer med tinglysning i mindst et halvt år endnu.

De massive problemer i tinglysningen, som har kostet tusindvis af private borgere tusindvis af kroner, er tidligst løst om et halvt år.

Tinglysningen melder ud i en pressemeddelelse, at hele 75.000 sager er stærkt forsinket. Det er en tredjedel af alle sager. Tinglysningen har tidligere garanteret borgere og politikere, at problemerne ville være løst ved årsskiftet. Den garanti holder dog ikke. Nu er tidshorisonten "til sommer". Både justitsminister Brian Mikkelsen (K) og retspræsident for tinglysningen Sørup Hansen har flere gange omtalt problemerne som "børnesygdomme".

Selvom medarbejderne til tider har arbejdet i døgndrift for at få sagsbunken ned, så bliver der ved med at ophobe sig nye sager. Selve præmissen for systemet bygger nemlig på et alarmerende fejlskøn. Systemet er bygget til at folk underskriver skøder med deres digitale signatur. Men virkeligheden er, at mange hellere vil give deres advokat fuldmagt til at underskrive på deres vegne. De fuldmagter skal behandles manuelt, og det er stik imod intentionen med systemet. Tinglysningen blev nemlig groft sagt digitaliseret for, at staten kunne spare millioner på lønudgifter. Den besparelse betaler private borgere nu for, når renterne på deres mellemfinansiering løber løbsk.

Men de besparelser som tinglysningen skulle give til statens lønudgifter bliver også udskudt.  Tinglysningen ansætter 13 nye medarbejdere der skal grave sig til bunds i bunken af forsinkede sager. Men ansættelserne stopper ikke der. Domstolsstyrelsens kommunikationschef Emil Melchior, der i øvrigt er søn af højesteretspræsident Torben Melchior, er så presset af kaoset omkring tinglysningen, at styrelsen nu søger endnu en kommunikationsmedarbejder, der især skal informere pressen om tinglysningen. Den nye stilling er tidsbestemt til et år, hvilket kan ses som tegn på, at Domstolsstyrelsen forventer, at problemerne med tinglysningen senest er løst ved årsskiftet - altså årsskiftet næste år.

"Jeg har fuld forståelse for, at mange brugere er rigtig frustrerede over at vente på tinglysningen. Siden vi gik i luften, har Tinglysningsrettens medarbejdere arbejdet hver weekend, og vi har i perioder arbejdet i døgndrift. Nu, hvor systemet er ved at fungere tilfredsstillende, og hvor medarbejderne har oparbejdet nogen rutine, har vi derfor også lavet en konkret 10 punkts handlingsplan, der skal sikre, at sagsbunken bliver nedbragt, og sagsbehandlingstiderne bliver kortere. Heldigvis bliver mere end syv ud af ti afsluttede sager behandlet på én dag," siger Tinglysningsrettens præsident Sørup Hansen.

Tinglysningen har været stærkt forsinket og er blevet dramatisk dyrere end forventet. Det er CSC der står bag. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere