Fra 1. januar kan offentlige myndigheder nægte at betale fakturaer fra private virksomheder, hvis ikke de kommer i elektronisk form. På den måde forventes det offentlige at kunne spare 900 millioner kroner om året. For virksomhederne betyder det udgifter for 262 millioner kroner til nyt it-udstyr, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at få penge for deres leverancer til det offentlige.
Som beskrevet i sidste uges udgave af IT-avisen ComON, så går erhvervsorganisationer som Dansk Industri, Dansk Handel & Service og Håndværksrådet på barrikaderne og protesterer over det nye tiltag.
Men hos netværksorganisationen Dansk IT lyder der anderledes positive toner.
»Endelig har vi en offentlig sektor, som gør det, som vi beder den om, nemlig at opførere sig rationelt og stille krav til leverandørerne,« siger Per Buchwaldt, formand for Dansk IT til ComON.
Han kan derfor slet ikke forstå hvorfor erhvervsorganisationerne er imod at virksomhederne skal tvinges til at sende elektroniske fakturaer. Han peger på at store virksomheder som Dansk Supermarked og en lang række bilfabrikker i dag stiller samme krav.
»Det er i orden at en kunde stiller krav til sine leverandører, og hvorfor skal det offentlige opfører sig anderledes end andre store kunder« spørger Per Buchwaldt med henvisning til, at erhvervsorganisationerne ikke kan forstå hvorfor virksomhederne skal betale for et effektiviseringsprojekt i det offentlige.
Han påpeger desuden, at elektroniske fakturaer bliver stadigt mere udbredte virksomhederne imellem og leverandørerne kan derfor alligevel ikke undgå at skulle indføre det.