Enfopol: Nye overvågningsplaner kritiseres skarpt

Flere Internet-udbydere og borgerretsgrupper kritiserer EU-planer om at udvide opbevaringspligten for telekommunikationsdata.

Politiets planer om at styrke overvågningen af enhver form for elektronisk kommunikation bliver mødt med skarp kritik fra Internet- og telebranchen samt borgerretsgrupper. I Tyskland har brancheforbundet for Internet-firmaer, eco, på forhånd sagt, at man vil løbe storm mod planerne.


Årsagen til kritikken er en arbejdsgruppe under EU, kaldet Enfopol, der ifølge organisationen Statewatch vil tvinge alle telekommunikationsudbydere - og dermed også Internet-udbydere - til at gemme alle forbindelsesdata i mindst syv år. Det er ikke kun informationer om telefonsamtaler og fax-meddelelser, der skal gemmes, men også sendte og modtagede e-mails.


Ifølge interne papirer fra arbejdsgruppen, som det tyske magasin Telepolis er kommet i besiddelse af, hører opbevaring og indsamling af forbindelsesdata til blandt arbejdsgruppens hovedprioriteter, sammen med kampen mod den anonyme brug af Nettet.


I arbejdsgruppen sidder repræsentanter for politiet i de enkelte medlemslande. Gruppen arbejder tæt sammen med det amerikanske forbundspoliti FBI og efterretningstjenesten NSA.


Det engelske erhvervsministerium har som den første regerings-institution i Europa udtalt sig offentligt om Enfopol-gruppens arbejde. Den engelske regering støtter en udvidelse af politiets beføjelser, og understreger at der kun bliver tale om overvåge e-mail-kommunikation fra mistænkte i kriminal-sager.


Men formanden for den tyske brancheorganisation eco, Harald Summa, peger på, at der hvert eneste minut flyder 2,3 gigabyte information gennem de tyske dataledninger. Hvis denne datamængde skal gemmes i syv år, skal der "bygges lagerhuse", ifølge Summa.


Den tyske krypto-ekspert og medgrundlægger af brancheforeningen Fitug, Lutz Donnerhacke, siger til Telepolis, at politiet forsøger at indføre omvendt bevisbyrde. "Som det næste vil politiet forlange, at der skal installeres videokameraer i alle husets rum", spår han.


(Kilde: Telepolis)

Læs også:

  • Global standard for Internet-overvågning


  • Enfopol-beslutning udskydes


  • Enfopol vedtaget i EU-Parlamentet


  • EU planlægger Internet-overvågning





  • IT-JOB

    Norli Liv og Pension

    Brænder du for IT-udvikling…?

    Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

    Service Line Specialist - ServiceNow (Thirdera)

    Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

    Erfaren teamleder til årsopgørelsen
    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
    Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere