Politiets planer om at styrke overvågningen af enhver form for elektronisk kommunikation bliver mødt med skarp kritik fra Internet- og telebranchen samt borgerretsgrupper. I Tyskland har brancheforbundet for Internet-firmaer, eco, på forhånd sagt, at man vil løbe storm mod planerne.
Årsagen til kritikken er en arbejdsgruppe under EU, kaldet Enfopol, der ifølge organisationen Statewatch vil tvinge alle telekommunikationsudbydere - og dermed også Internet-udbydere - til at gemme alle forbindelsesdata i mindst syv år. Det er ikke kun informationer om telefonsamtaler og fax-meddelelser, der skal gemmes, men også sendte og modtagede e-mails.
Ifølge interne papirer fra arbejdsgruppen, som det tyske magasin Telepolis er kommet i besiddelse af, hører opbevaring og indsamling af forbindelsesdata til blandt arbejdsgruppens hovedprioriteter, sammen med kampen mod den anonyme brug af Nettet.
I arbejdsgruppen sidder repræsentanter for politiet i de enkelte medlemslande. Gruppen arbejder tæt sammen med det amerikanske forbundspoliti FBI og efterretningstjenesten NSA.
Det engelske erhvervsministerium har som den første regerings-institution i Europa udtalt sig offentligt om Enfopol-gruppens arbejde. Den engelske regering støtter en udvidelse af politiets beføjelser, og understreger at der kun bliver tale om overvåge e-mail-kommunikation fra mistænkte i kriminal-sager.
Men formanden for den tyske brancheorganisation eco, Harald Summa, peger på, at der hvert eneste minut flyder 2,3 gigabyte information gennem de tyske dataledninger. Hvis denne datamængde skal gemmes i syv år, skal der "bygges lagerhuse", ifølge Summa.
Den tyske krypto-ekspert og medgrundlægger af brancheforeningen Fitug, Lutz Donnerhacke, siger til Telepolis, at politiet forsøger at indføre omvendt bevisbyrde. "Som det næste vil politiet forlange, at der skal installeres videokameraer i alle husets rum", spår han.
(Kilde: Telepolis)
Læs også: