Rod i standarder på offentlige hjemmesider

De offentlige hjemmesider overholder ikke standarderne for hjemmesider. Ud af 23 offentlige sider var det kun fem der overholdt W3C-standarden.

Det offentlige har rod i hjemmesiderne. ComON har tjekket 23 offentlige hjemmesider, og kun fem overholdte W3C-standarderne.

De 23 sider er sites, hvor man kan anvende den digitale signatur. Men kun fem sites overholder de standarder for websider, som er fastlagt af den internationale internet-organisation W3C.

Standarderne sikrer, at siderne kan vises i alle browsere, der overholder standarden. Microsoft har været under voldsom kritik for at indføre browser-specifikke funktioner i sin Internet Explorer Browser. Det betyder, at Internet Explorer ikke er certificeret af W3C.

Resultatet blev, at en masse sider slet ikke kunne vises i andre browsere end Internet Explorer.

Det er dog stadig et problem, at en række offentlige hjemmesider ikke overholder standarderne. Det gælder blandt andet videnskabministeriet, som slet ikke kan tjekkes af W3C´s validator, fordi der mangler et tag, der beskriver hvilket tegnsæt og hvilken HTML-standard, der anvendes.

Et enkelt websted skiller sig kraftigt ud fra de andre. Det centrale personnummerregister, CPR, har hele 251 fejl der ligger uden for standarderne. Registeret følges af Københavns skatteforvaltning (117 fejl), Udenrigsministeriet (113 fejl) og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med 94 fejl.

I Videnskabministeriet er man klar over, at der stadig er problemer med offentlige hjemmesider, der ikke overholder standarderne.

»Det er vi klar over, selv om vi dog syntes, at det går bedre. Det er desværre sådan, at der ikke altid er penge til at rette fejl ude i de offentlige myndigheder. Det er selvfølgelig videnskabsministeriets holdning, at offentlige hjemmesider skal overholde standarderne,« siger Niels Pagh Rasmussen, kontorchef i it-strategisk kontor i Videnskabsministeriet.

Kontoret tager sig blandt andet af standardisering af offentlige it-projekter. Kontoret vil gerne hjælpe offentlige virksomheder til at overholde standarderne

»Vi vil gerne hjælpe offentlige virksomheder med at blive bedre til at efterleve standarderne. Derfor har vi taget initiativ til at de kommende offentlige it-standardkontrakter hjælter det offentlige med at få skrevet rammekontrakter som sikrer, at den nye hjemmeside skal overholde standarderne,« siger Niels Pagh Rasmussen.

Et af værktøjerne til bedre standardisering af offentlige hjemmesider kunne være kampagnen "Bedst på nettet", der hvert år udråber de bedste offentlige hjemmesider. Her har man overvejet at gøre det til et krav, at siderne for at kunne blive bedømt, skal overholde W3C-standarden.

»Men vi kom frem til at, det ville betyde, at en meget lille del af de offentlige hjemmesider kunne deltage i konkurrencen,« siger Hugo Prestegaard, kontorchef i It- og Telestyrelsen.

Han forklarer, at styrelsen har valgt i stedet at lægge vægt på en række parametre, der handler mere om sitets brugbarhed, frem for at lægge vægt på overholdelse af standarderne.

»Man skal også i den forbindelse huske på, at det at et site ikke validerer i W3C nødvendigvis betyder, at sitet ikke fungerer i forskellige browsere. Men det er selvfølgeligt klart, at vi også gerne så, at de offentlige sider levede bedre op til standarderne,« siger Hugo Prestegaard.



ComON´s mini-undersøgelse af standardisering af offentlige hjemmesider: Vi har tjekket forsiderne på 23 offentlige websteder, op mod den HTML-validator som findes på W3C´s hjemmeside:

Hjemmeside Antal fejl Valideret
Statsamterne Mangler tegnsæt Nej
Videnskabsministeriet Mangler tegnsæt Nej
Det Centrale Personregister 251 Nej
Københavns skatteforvaltning 117 Nej
Udenrigsministeriet 113 Nej
Erhvervs & Selskabsstyrelsen 94 Nej
Fødevaredirektoratet 38 Nej
Danmarks Nationalbank 26 Nej
Amtsrådsforeningen 23 Nej
Arbejdsskadestyrelsen 19 Nej
Netborger.dk 19 Nej
Kirkeministeriet 10 Nej
Feriekonto 5 Nej
Sundhed.dk 5 Nej
Hofmarskallatet 4 Nej
Den Offentlige Informationsserver 3 Nej
Økonomi & Erhvervsministeriet 3 Nej
Farum-Kommissionen 1 Nej
Finansministeriet 0 Ja
Folketingets Ombudsmand 0 Ja
Jobnet 0 Ja
Sundhedsstyrelsen 0 Ja
ToldSkat 0 ja




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere