Mangel på højt kvalificeret arbejdskraft

En rundspørge blandt 48 it-chefer viser, at en tredjedel vil ansætte flere medarbejdere, men samtidig er der problemer med at finde velkvalificerede ansøgere.

En ny rundspørge, foretaget af Dansk IT, blandt 48 danske it-chefer viser, at en tredjedel vil ansætte flere medarbejdere, men samtidig er der problemer med at finde velkvalificerede ansøgere.

For første gang siden 2000 er der udsigt til en stigning i antallet af it-jobs i Danmark. Efter at it-beskæftigelsen er faldet fra 105.000 til 90.000 i perioden 2000-2004 er der nu håb om, at udviklingen er ved at vende.

»Det er glædeligt, at udviklingen er vendt - det er bedre tider nu end for to-tre år siden, men den stidende efterspørgsel efter it-arbejdskraft forhindrer ikke, at man skal være meget opmærksom på løbende at se på sin kompetenceudvikling,« udtaler direktør Tony Franke fra Dansk IT til ComON.

Dansk IT har spurgt et panel af 48 it-chefer om deres forventninger til antallet af it-folk i deres respektive virksomheder ved udgangen af 2005, og en tredjedel svarer, at de planlægger at ansætte flere medarbejdere i 2005 - resten forestiller sig en uændret bemanding, mens kun to af de adspurgte oplyser at de planlægger at skære ned.

Panelet er også blevet spurgt om, hvilken teoretisk baggrund de efterspørger hos deres nye it-folk, og svarene viser en nogenlunde ligelig fordeling mellem korte, mellemlange og lange videregående uddanelser.

Vi mangler specialisterne
Nå det drejer sig om de lavtuddannede it-medarbejdere, kan den danske arbejdsstyrke sagtens matche efterspørgslen, men det kan blive et problem at finde tilstrækkelige mængder højtuddannet arbejdskraft.

»Vi har set, at de højtuddannede specialister meget hurtigt kommer i arbejde - generelt kan man sige, at jo mere specielle dine krav er, des vanskeligere vil det være at besætte en stilling, og derfor er det relevant at have en job-ordning for udenlandsk arbejdskraft,« siger Tony Franke til ComON.

ComON har tidligere på måneden sat fokus på virksomhedernes muligheder for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft som et supplement til de danske medarbejdere. Det kan gøres ved hjælp af den såkaldte jobkort-ordning.

Jobkort-ordningen giver mulighed for at importere højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft som kan medvirke til at skabe innovative vidensmiljøer i Danmark og dermed sikre både vækst og danske arbejdspladser.

I øjeblikket er der fra virksomheder og arbejdsgivere en stærk tro på, at en bedre udnyttelse af jobkort-ordningen i fremtiden kan være med til at indfri politikernes forhåbninger, om at Danmark i fremtiden vil være en førende vidensnation.

Fagforeningerne er derimod skeptiske over for import af udenlandsk arbejdskraft og frygter det vil kunne resultere i, at danske virksomheder vil spekulere i at importere billig, lavtuddannet arbejdskraft på bekostning af de ledige, lavtuddannede danskere.

S har i sidste uge meddelt, at de blandt andet går til valg på en plan om at efteruddanne de mange ledige lavtuddanede it-folk, så de i fremtiden kan løfte mere videnstunge opgaver og medvirke til at sikre udvikling af vidensmiljøer og vækst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere