De store amerikanske IT-koncerner var de første til at tage skridtet og flytte store dele af deres softwareudvikling til Indien. Tyske og engelske virksomheder fulgte i kølvandet, og i de senere år har også mindre virksomheder fra andre europæiske lande outsourcet opgaver til de mange tusinde IT-folk i Indiens svar på Silicon Valley, Bangalore, i den sydlige del af verdens største demokrati og til Skt. Petersborg i Rusland. Men der mangler nogen - danskerne.
»Danske virksomheder er ganske enkelt ikke gearet til det. De har alt for mange fordomme om Indien,« siger eksportstipendiat Jakob Andersen fra Danmarks Eksportråd.
Han har kontor i Bangalore og har i de sidste fem år kun hjulpet mellem fire og fem danske virksomheder i gang med outsourcing af IT-opgaver i Indien. Han ser i disse år flere og flere belgiske, østrigske og svenske virksomheder lægge opgaver i Bangalore, men danskerne mangler.
»I de kommende år vil de blive tvunget til at outsource til Indien, hvis de stadig vil kunne hamle op med deres europæiske konkurrenter, som gør det i stor stil i dag,« forudsiger Jakob Andersen.
Den holdning kan Jørgen Olesen tilslutte sig. Efter en lang karriere i den danske IT-branche fungerer han i dag som agent for det indiske IT-firma Lester Technologies og formidler kontakt til danske virksomheder.
»Man skal naturligvis ikke undervurdere de sproglige og kulturelle barrierer, men der er penge at spare, hvis man tænker bare en smule langsigtet,« siger Jørgen Olesen.
En indisk softwareudvikler koster typisk mellem 150 og 500 kroner i timen, alt efter hvordan opgaven er skruet sammen og er ofte bedre uddannet end sin europæiske kollega. En dansk virksomhed kan derfor typisk spare mellem 30 og 60 procent ved at outsource til fjernere himmelstrøg.
Hos Technology Outsourcing Systems i Brøndby oplever man også en stor grad af tilbageholdenhed hos de danske virksomheder.
»De danske virksomheder er ufatteligt konservative. De skal være hundrede procent sikre på, at det kan gå godt, inden de tør at kaste sig ud i det,« siger direktør Jens Brinksten fra Technology Outsourcing Systems, der både sender egne opgaver til Skt. Petersborg og formidler kontakten for andre.
Læs mere i dagens udgave af IT-avisen ComON. Læs også om:
Store besparelser - lille interesse
Hvis man investerer de fornødne ressourcer i det, er der store gevinster at hente ved at outsource IT-opgaver til Indien eller Rusland. Men interessen er begrænset hos de danske virksomheder.
Klædt på til fyring
Det kræver sin mand at skulle afskedige en medarbejder. Men man kan uddanne sig til at håndtere det på bedst mulig vis.
I denne uge har ComON tema om printere og supplies:
Gratis printere en utopi
Priserne på printere til almindeligt hjemmebrug rasler ned, men det vil være utopi at forvente helt gratis printere i den nærmeste fremtid.
Grænsen går ved 50 sider
Laserprintere er blevet udråbt som en af de helt store arbejdsmiljø-syndere på kontoret. Men moderne printere er ikke farlige for helbredet.
Genbrug deler vandene
Meningerne er stærkt delte i diskussionen om, hvorvidt man skal købe originale printer-patroner eller give sig i kast med selv at genopfylde.
Og meget mere...