Selvom Medison allerede i marts lancerede den billige bærbare pc til dengang 3000 svenske kroner, har selskabet endnu ikke leveret en eneste - heller ikke efter at den samme computer fik sin nye pris på 840 kroner.
Det erkender Valdi Ivancic i et interview med ComON. Stifteren og direktøren for det mystiske svenske firma, der for kun to uger siden blev indregistreret som Medison Europe Limited med adresse hos et engelsk kontorhotel og intet telefonnummer, fastholder dog også de noget tågede forklaringer han har givet til andre medier.
Den engelske adresse er valgt fordi det globale marked sikkert ikke finder et svensk firma lige så tillidsvækkende, fortæller han.
At et nystiftet selskab på en odiøs adresse dog nok alligevel virker mindre tillidsvækkende, kan han på sin vis godt forstå, siger han. Vladi Ivancic er en høflig og imødekommende mand at tale med, og blot det at han tilsyneladende åbenhjerteligt taler med journalister, synes at placere ham et godt stykke udenfor denne normale svindler-verden - et forhold, som Valdi Ivancic selv er yderst opmærksom på.
Forelagt mistanken om at Medisons computertilbud er et gigantisk svindelnummer, svarer han tålmodigt:
»Det er ikke et svindelforetagende. Ville jeg måske træde offentligt frem og lade mig interviewe, hvis det var?«
Men interview eller ej, så kan du jo bare rejse væk - hjem til Brasilien - når svindelnummeret er gennemført?
»Det er da rigtigt. Men vi i Medison ville da aldrig risikere den forfølgelse, som det ville afstedkomme for os selv og vores familier,« siger Valdi Ivancic.
At Medison på sin hjemmeside har henvist til partnere, der efterfølgende ikke kendte noget til selskabet, forklarer han som en fejl.
»Det er vores fejl, og de pågældende firmaer er blevet fjernet igen.«
En fejl?
»Du må forstå, at vi ikke havde forestillet os hvor overvældende stor interessen ville blive for tilbudet. Derfor ville vil blot bruge de pågældende firmaer som eksempler på, hvordan en annonce kunne se ud.«
Men det fremgik jo af hjemmesiden, at der var tale om partnere, som blandt andet kunne levere ekstra hukommelse til Medisons laptop?
»Ja, men det er en fejl, og den tager vi på os,« lyder det fra Medisons direktør.
Det virker jo ikke særlig overbevisende for dem, der frygter, at I er et svindelforetagende?
»Nej, det forstår jeg godt. Men vi vil forsøge at imødegå den holdning ved at sørge for at sende de første 100 laptops ud i løbet af de næste to uger, så folk vil kunne se, at det ikke er et svindelnummer.«
Vil der så komme flere laptops senere hen?
»Det er vanskeligt for mig at overvise de mennesker, der vitterlig mener, at der er tale om svindel. Men vi vil gøre det, at vi stiller en garanti. Hvis folk ikke har fået den bestilte laptop leveret inden for tre måneder, så vil de få pengene tilbage,« forklarer Valdi Ivancic.
Solgte I nogen maskiner til den oprindelige pris på 3000 kroner?
»Jamen dengang havde vi et andet arrangement, hvor vi ikke solgte til slutbrugere, men til andre firmaer, der kunne videresælge dem. Denne strategi har vi nu ændret.«
I har altså samarbejdet med en it-distributør ind til videre?
»Ja.«
Hvem er det?
»Det vil jeg ikke så gerne fortælle, før jeg har clearet med dem, hvad vi kan oplyse.«
Men hvis I har haft et samarbejde med en distributør siden marts, og det har fungeret, så vil vedkommende jo kunne sige god for, at Medison er et seriøst foretagende og ikke et svindelnummer?
»Ja, det er da rigtigt.«
Kunne du så ikke have bedt denne distributør om at stå frem og fortælle om relationen med Medison?
»Det har at gøre med, at vi har været under hårdt tidspres. Vi er kun fem mennesker i firmaet og skal dække hele verden fra Sverige til Brasilien. Den enorme interesse har sat os under stort pres.«
Så I har ikke spurgt dem endnu?
»Nej, men de vil jeg gøre lige straks.«
I har været under massiv beskydning i it-pressen verden over for at være et svindelforetagende, og så har I ikke bedt det firma, som kunne sige god for jer, om at stå frem, fordi I ikke havde tid til at ringe til dem!?
»Jamen de har ikke været til at få fat I. Dem, vi skulle snakke med, var ikke på kontoret. Jeg tror, han var på ferie.«
Har jeres distributør solgt nogle af pc'erne, da de kostede 3000 kroner?
»Nej, ikke i Sverige, men i Brasilien. Det var dog ikke med Medison-navnet på computeren.«
Den laptop til 150 dollar, som I nu modtager bestillinger på, ligner fuldstændigt en bestemt OEM laptop fra Clevo?
»Jeg kan ikke oplyse hvem producenten er.«
Hvorfor ikke?
»Jeg bliver nødt til først at høre, om det er i orden, at jeg fortæller om dem.«
Jamen Clevo leverer jo OEM-bærbare til en lang række andre firmaer, der smækker eget navn på. Det er en udbredt og normal praksis - hvorfor kan du ikke fortælle om det?
»Det hænger sammen med, at der jo er konkurrenter til Medison, som også handler med den pågældende producent. De kunne blive sure, hvis de hører om den aftale, vi har med den pågældende.«
Men jeg spørger ikke efter detaljer i aftalen, kun efter hvem jeres partner er?
»Ja, men jeg må snakke med dem først.«
Hvad siger du til de fotos, der cirkulerer på nettet af Clevo-laptoppen, der er identisk med det foto af Medisons laptop, der ligger på jeres hjemmeside?
»Jeg kan kun sige, at vi har fået lov at bruge de fotos, vi har brugt. Det må du så tolke som du vil - jeg foretrækker at undlade at fortælle navnet på producenten,« siger Vladi Ivancic.
Ifølge direktøren vil Medison udsende en pressemeddelelse i løbet af fredag vedrørende forventede forsinkelser i leverancerne på yderligere to uger (så leveringstiden nu anslås til seks uger) samt om den ekstra garantiordning, der skal overbevise forudbetalende kunder om at de ikke er blevet ofre for et af it-branchens mest grundigt gennemførte svindelnumre, men blot har handlet med et firma, der er blevet presset af en uforudset stor interesse fra omverdenen.
ComON fik kontakt med Vladi Ivancic på en mobiltelefon med svensk nummer. Han oplyste, at han befandt sig i Sverige og var villig til at mødes i Malmø og lade sig filme til et web-tv indslag.
Her til morgen har Medison rent faktisk udsendt en pressemeddelelse, hvori man gentager løftet om at betale pengene tilbage, hvis folk ikke har fået deres computer indenfor tre måneder.
FOTO: Vladi Ivancic fotograferet for nylig i sin gamle hjemby Jönköbing (C:Magnus Roman/www.jnytt.se)