Politisk uenighed om dankortgebyr

Det er dyrere at bruge dankortet på nettet, end i en almindelig butik. SF og Socialdemokraterne er villige til at ændre gebyrreglerne, mens regeringen og Dansk Folkeparti vil holde fast i de nuværende regler.

Det er dyrt at bruge dankortet på nettet. Netbutikkerne betaler i dag 1,95 kr. + 0,1 procent af markedsværdien per betaling. De fysiske butikker betaler 50 øre per betaling. Gebyret for at benytte dankortet i de fysiske butikker er fastsat ved lov, mens gebyret for e-handel er markedsbestemt, til trods for at der reelt kun er en spiller på banen i form af PBS. Det betyder, at PBS kan sætte gebyret urimeligt højt, uden at netbutikkerne har en alternativ leverandør.
SF mener, at gebyret bør være det samme, uanset om man kører kortet igennem en terminal, eller om man bruger det på nettet. Poul Henrik Hedebo, erhvervsordfører for SF, vil nu tage sagen op i Folketingssalen. Han mener, at bankerne har en urimelig høj indtægt.
»Udregningen, af hvad det skal koste, er sket på baggrund af den trafik, der var på det tidspunkt, det blev fastsat. Men siden er der sket en voldsom stigning af transaktioner på nettet,« siger Poul Henrik Hedebo.
I 2000 var der knap 400.000 transaktioner med dankort og visa/dankort via nettet. I 2004 var antallet steget til 12,3 millioner. Det er en stigning på knap 3000 procent.
Magnus Heunicke, it- og teleordfører for Socialdemokraterne, bakker SF op.
»Med den markante stigning, der er sket i handel på nettet, er der også sket en stigning af indtægter fra gebyrerne. Det er ikke meningen, at det skal fungere som en pengemaskine. Vi er åbne for at se på hvilke andre løsninger, der vil være passende,« siger Magnus Heunicke.

Nervøse for ny brand
De Radikale er mere tilbageholdende med at tage hul på endnu en diskussion om dankortgebyr.
»Der findes ingen god forklaring på hvorfor netbutikkerne ikke er omfattet af den lov der gælder for de fysiske butikker hvad der angår betaling med dankort. Men der er ikke speciel stor lyst fra min side af til at tage det op. Vi kan stadig lugte branden fra sidst, da vi diskuterede gebyr på dankort. Jeg er bange for, at en genoplivning af sagen vil skade dankortet mere, end det vil gavne,« siger Poul Erik Christensen, erhvervsordfører for de radikale.
De Konservative ønsker heller ikke at ændre lovgivningen.
»Jeg mener ikke, at netbutikker og fysiske butikker er 100 procent kan sammenlignes. De fysiske butikker har opstartsudgifter til terminaler. Det har netbutikkerne ikke. Jeg synes PBS har gjort et godt stykke arbejde. De er med til at skabe sikkerhed omkring e-handel og det er det afgørende for at netbutikkerne får succes,« siger Per Ørum Jørgensen, erhvervsordfører for de Konservative.
Heller ikke Dansk Folkeparti ønsker at ændre lovgivningen.
»Jeg mener, det er bedre hvis erhvervslivet selv tager fat på diskussionen. Vi kan ikke lovgive os ud af alting,« siger Colette Brix, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.
På spørgsmålet om hvorfor DF var med til at lovgive om gebyrerne i de fysiske butikker, er forklaringen fra Colette Brix at det var nødvendigt i den situation.
»Debatten om de 50 øre gav et voldsomt pres, som vi blev nød til at lovgive os ud af,« forklarer Colette Brix.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere