Automatiseret jagt på terrorister dur ikke

Det er ikke alene en umulig opgave at finde potentielle terrorister gennem automatiseret data-mining, det er også dybt krænkende for uskyldige borgere, konkluderer rapport fra USA's anti-terror organ.

Det kan få katastrofale følger for uskyldige borgere, hvis regeringer systematisk begynder at lede efter adfærds- og forbrugsmønstre i gigantiske databaser for at finde terrorister blandt millioner lovlydige.

Det konkluderer rapporten "Protecting Individual Privacy in the Struggle Against Terrorists" der er medfinansieret af Department of Homeland Security, det amerikanske anti-terror organ. Rapporten er udarbejdet af uvildige eksperter under National Academies, der konkluderer, at automatiseret data-mining vil gøre uendelig lidt gavn, og potentielt enorm skade.

"Det er ikke hensigtsmæssigt at udvikle systemer, der automatisk gennemsøger data for at finde terrorister. Uanset, hvor godt programmet virker, vil det kaste mistanke på uskyldige borgere," siger rapporten.

De fleste regeringer har adgang til digitale fodspor, vi efterlader over alt. I Danmark betyder logningsbekendtgørelsen, der er en del af antiterrorpakken, at al telekommunikation bliver gemt med henblik på senere overvågning. Rapporten advarer om, at en automatiseret analyse af usædvanligheder i for eksempel søgemønstre, email-korrespondence eller kreditkort brug kan kaste mistanke på uskyldige. Til gengæld kan der være ræson i at søge efter adfærdsmønstre som dømte terrorister tidligere har udvist, ligesom det giver mening, at holde øje med, hvem en mistænkt kommunikerer med. Men det helt grundlæggende problem er, at man ved for lidt om terrorister til for alvor at kunne udvikle adfærdsalgoritmer, der udpeger terrorister og undgår uskyldige.

En lang række forskere, politikere, efterretningstjenester og it-eksperter står bag rapporten. Ved offentliggørelsen advarede komiteens formand Charles Vest, om at terroren kan ramme på to måder: "Enten ved fysisk og psykologisk skade, eller ved vores egen uproportionale respons til truslen."

Komiteen bag rapporten mener, at den kommende McCain- eller Obama-administration skal reformere hele privacy-området, så det beskytter amerikanere mod den ny teknologis muligheder for systematiseret overvågning af borgere.

Se rapporten her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere