Drive-by-downloads største trussel i 2008

Den bannerannonce med farlig malware, som forleden skabte panik på ekstrabladet.dk, er kun begyndelsen på en helt ny æra for it-kriminelle. Fremover er websites større trusler end emails.

Ekstrabladet.dk er langt fra det eneste nyhedssite, som uforvarende lod it-kriminelle installere farlig malware på læsernes pc'er.

Bannerannoncer, som gennem tredjepartsleverandører får tilført skadelig kode, er dukket op i stor stil verden over - og udbredelsen tegner til at blive langt større i det kommende år, siger sikkerhedseksperter.

I sidste måned gik bannermisbruget ud over store internationale sites som theeconomist.com og canada.com, hvor annoncer, der foregav af reklamere for antivirus-software, i virkeligheden indholdt en trojaner, der scannede ofrets pc for passwords og pinkoder.

Det specielle ved den situation var, at bannerannoncerne var gået igennem DoubleClick - en af verdens største formidlere af internetannoncer.

Ifølge den britiske avis The Times var det første gang it-kriminelle brugte DoubleClicks ad-serving-system til at få trojanere ud på de største og mest velbesøgte sites. Siden har Double-Click indført en mere grundig scanning af annoncematerialet, men dermed er det sidste ord ikke sagt i den sag.

»Hele trusselsbilledet er gået ind i en ny æra,« siger Peter Kruse fra sikkehedsfirmaet CSIS.

Han bistod i den forgangne uge Ekstrabladets it-folk med at lokalisere den inficerede banner-annoce, og han frygter, at vi vil se meget mere af den slags i 2008:

»Nu koncentrerer de kriminelle sig om at komme på de mest besøgte websites, for det er der, der er mest at komme efter. De lokker en masse mennesker til at besøge en inficeret hjemmeside, hvor der foretages et drive-by-download gennem sårbarheder i browseren eller i tilbehørsprogrammer som medieafspillere,« siger han.

Drive-by-downloads er ifølge Peter Kruse en utrolig effektiv måde at distribuere malware på, og et fænomen, der vil dominere trusselsbilledet i 2008.

Tidligere i år konkluderede Google i rapporten The Ghost in the Browser, at hver tiende hjemmeside indeholder malware. Et forskerteam havde gennemtrawlet 4,5 millioner hjemmesider og fundet malware distribueret gennem drive-by-downloads på hele 450.000 af sider.

Google-rapporten er fra maj. Siden da er mængden af sites, der foretager drive-by-downloads, sandsynligvis steget betragteligt - og den vil sandsynligvis stige meget mere i løbet af 2008, mener man hos CSIS.

En af årsagerne til at drive-by-downloads virker så effektivt for de it-kriminelle er, at tilbehørsprogrammerne på den typiske pc sjældent opdateres på samme måde som selve browser-softwaren.

Indirekte er den store succes for Apples iPod medvirkende til at øge sikkerhedsproblemerne.

»Måske installerer man først den tilhørende software ved en senere lejlighed, men de færreste tænker dag på, at de så skal huske at tjekke for opdateringer. Tilbehørsprogrammer som Quicktime, Winzip og SunJava er i dag der, hvor der kan findes flest sårbarheder, fordi folk glemmer at opdatere dem på samme måde som de opdaterer operativsystemet« siger Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere