Flere fagforeninger advarer nu om, at nye teknologier gør det alt for nemt at overvåge de ansattes email, data og telefonsamtaler. En ekspert efterlyser lovgivning på området, fordi medarbejdernes retssikkerhed er truet.
»Den teknologiske udvikling gør, at der er brug for meget klare retningslinier for, hvad man må og ikke må. Lige nu er det en jungle, og det må både være i medarbejdernes og virksomhedernes interesse, at der bliver strammet op,« siger advokat i hovedorganisationen FTF, Helle Bang Hjort, til Jyllands Posten.
Som et eksempel på en ny teknologisk overvågningsmulighed fremhæver it-fagforeningen Prosa software, der kan omsætte tasteklik til ren tekst.
»De nye programmer læser alt, hvad dit tastatur laver, så de er giftige. De giver chefen entydig adgang til data, som læses uden for sammenhænge og uden, at den anstte har mulighd for at give sin version. Det er helt urimeligt,« siger Hanne Lykke, der er faglig sekretær i Prosa.
Ifølge Martin Gräs Lind, der er forsker ved Århus Universitet, har der inden for det seneste år været flere eksempler på fyringer, der ligger på kanten af, hvad der er lovligt. Han efterlyser en klarere lovgivning på området, fordi sager om elektronisk overvågning i øjeblikket både kan behandles i persondataloven, straffeloven, erstatningsansvarsloven og funktionærloven.
»Man kan ikke klart og præcist sige, hvor grænsen for overvågning går, og det er et problem for retssikkerheden. I stedet bruger man en blanding af 10 forskellige retskilder, som man skal forholde sig til. Det ville være meget bedre med en samlet lov,« siger Martin Gräs Lind, der netop har lavet en ph.d.-afhandling om emnet.
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er problemerne overdrevne, og derfor mener organisationen ikke, at der er brug en ny lov på området.