Chefen har frit spil til at aflure ansatte

Det er alt for nemt at overvåge medarbejderes mails, data og telefonsamtaler på jobbet. Det mener flere fagforeninger og en ekspert, der advarer mod de nye teknologiske overvågningsmuligheder.

Flere fagforeninger advarer nu om, at nye teknologier gør det alt for nemt at overvåge de ansattes email, data og telefonsamtaler. En ekspert efterlyser lovgivning på området, fordi medarbejdernes retssikkerhed er truet.

»Den teknologiske udvikling gør, at der er brug for meget klare retningslinier for, hvad man må og ikke må. Lige nu er det en jungle, og det må både være i medarbejdernes og virksomhedernes interesse, at der bliver strammet op,« siger advokat i hovedorganisationen FTF, Helle Bang Hjort, til Jyllands Posten.

Som et eksempel på en ny teknologisk overvågningsmulighed fremhæver it-fagforeningen Prosa software, der kan omsætte tasteklik til ren tekst.

»De nye programmer læser alt, hvad dit tastatur laver, så de er giftige. De giver chefen entydig adgang til data, som læses uden for sammenhænge og uden, at den anstte har mulighd for at give sin version. Det er helt urimeligt,« siger Hanne Lykke, der er faglig sekretær i Prosa.

Ifølge Martin Gräs Lind, der er forsker ved Århus Universitet, har der inden for det seneste år været flere eksempler på fyringer, der ligger på kanten af, hvad der er lovligt. Han efterlyser en klarere lovgivning på området, fordi sager om elektronisk overvågning i øjeblikket både kan behandles i persondataloven, straffeloven, erstatningsansvarsloven og funktionærloven.

»Man kan ikke klart og præcist sige, hvor grænsen for overvågning går, og det er et problem for retssikkerheden. I stedet bruger man en blanding af 10 forskellige retskilder, som man skal forholde sig til. Det ville være meget bedre med en samlet lov,« siger Martin Gräs Lind, der netop har lavet en ph.d.-afhandling om emnet.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er problemerne overdrevne, og derfor mener organisationen ikke, at der er brug en ny lov på området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere