Danske it-aktier tordner frem

De danske it-aktier har haft en fantastisk november. Værdien er steget hele 3,5 milliarder kroner. Men kun halvdelen stiger - resten får tæv.

En blandet landhandel med et positivt fortegn. Nogenlunde sådan må det danske it-aktiemarked karakteriseres i november. Kurserne har om noget været urolige, og det har ført til alt fra en stigning på 33 procent til et fald på 14 procent.

Samlet set er fortegnet dog positivt, og den samlede værdi af teknologi-aktierne er steget hele 3,5 milliarder kroner, hvilket svarer til en værdistigning på cirka 160 millioner kroner hver børsdag. I alt steg værdien fem procent, hvilket er på linje med den generelle aktiestigning i København i november.

Discount og fyringer gav hop
Den store vækst er drevet frem af kæmpen TDC, der har øget sin værdi med seks procent svarende til 2,9 milliarder kroner. Stigningen er især sket på de sidste dage i november, efter at selskabet nu endelig har sat tidspunkt på, for hvornår den store europæiske lavprissatsning lanceres. Det sker til marts i Storbritannien, og aktieanalytiker Rune Møller fra Jyske Bank vurderer, at discount-selskabet kan få en markedsværdi på op til 25 milliarder kroner, hvis det lykkes at kapre samme markedsandel i de nye lande, som Telmore har i Danmark.

Øverst på listen ligger softwarehuset SimCorp, der er steget hele 33 procent i den seneste måned, hvilket er den største månedlige stigning for en dansk teknologi-aktie i år.

Også NKT Holding er steget. Det sker blandt andet på en for it-Danmark kedelig nyhed, nemlig at selskabet opgiver at få succes med sine fiberoptiske komponenter i datterselskabet NKT Integration. Derfor blev 60 mand sat på gaden i starten af måneden. Bekendtskabet har været dyrt, og derfor kvitterer aktiemarkedet med en stigning på syv procent efter beslutningen om at lukke biksen.

Columbus til observation
Nederst på tabslisten finder vi Columbus IT Partner, der falder 14 procent, fordi man i månedens løb måtte se sig selv overført til Fondsbørsens observationsliste efter, at selskabet nu har tabt mere end halvdelen af sin aktiekapital og ikke har udsigt til at reetablere den i år. Underskuddet for de første ni måneder blev et tab på godt 16 millioner kroner, og det kom som en spand iskold vand i ansigtet på de investorer, som havde sat næsen op efter en hurtigt Columbus-gevinst ovenpå sidste måneds spekulation om et salg af selskabet.

Fynske-asiatiske Danionics er faldet 10 procent efter et nyt millionunderskud, samt meldingen om at markedet er så presset, at selskabet har opgivet at holde udviklingen i Danmark. Det førte til afskedigelsen af 43 ansatte i Odense.

It-aktielandskabet i november, 2004:
SimCorp - +33% - 345
RTX Telecom - +9% - 56
Danware - +8% - 103,5
NKT Holding - +7% - 147
TDC - +6% - 229,25
Bang & Olufsen - +2% - 353
Olicom - +1% - 7,1
Maconomy - +1% - 11,2
GN Store Nord - -1% - 58,75
Thrane & Thrane - -3% - 233
Dantax - -3% - 222
Topsil Semiconductor Materials - -3% - 0,29
EDB Gruppen - -5% - 121
Danionics - -10% - 6,05
SDC DanDisc - -12% - 42
Columbus IT Partner - -14% - 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere