En virksomhed skal ikke kunne forringe værdien af medarbejdernes aktieoptioner blot fordi, der ændres i selskabskonstruktionen. Det mener Ingeniørforeningen IDA.
En virksomhed skal ikke kunne forringe værdien af medarbejdernes aktieoptioner blot fordi, der ændres i selskabskonstruktionen. Det mener Ingeniørforeningen IDA, som har indgivet stævning på vegne af tre medlemmer.
Sagen drejer sig om aktieoptioner i det amerikanske firma Motorola Inc., der i 2004 udskilte en del af sine aktiviteter til selskabet Freescale Semiconductor Inc. De aktieoptioner, som medarbejderne på det tidspunkt havde optjent, fik de i forbindelse med fissionen en frist på et år til at udnytte, hvis de ønskede det.
Den oprindelige periode, optionerne kunne benyttes i, lød på 10 år fra tildelingen - i de konkrete sager helt frem til 2009-2012.
Da aktiekurserne typisk stiger med tid - og optioner giver mulighed for at købe til en fastsat, oprindelig pris - blev værdien af optionerne forringet for medarbejderne med den nye frist, der gik frem til 2. december 2005.
Værdien af optionerne består i, at indehaveren kan afvente et gunstigt tidspunkt til udnyttelse af optionerne - uden at være forpligtet til at udnytte muligheden. Derfor kan man sige, at jo længere udnyttelsesperioden er, jo større værdi har optionen.
IDA kræver aktieoptionerne tilbage til medarbejderne eller en fremtidig erstatning svarende til værdien af optionen på det tidspunkt - inden for den oprindelige udnyttelsesperiode - hvor de vedrørte IDA-medlemmer ville have udnyttet optionen.
Selvom sagen set fra et dansk juridisk synspunkt ifølge IDA burde være klar, så er de danske regler for aktieoptioner specielle i forhold til andre landes. Det kan være grunden til, at selskabet - der fortsat er amerikansk ejet - foreløbig ikke har bøjet sig for IDAs krav.