Telenor vil købe TeliaSonera

Det forlyder nu, at den norske regering, der ejer Telenor, har givet grønt lys for overtagelse af TeliaSonera, der ejes af både den svenske og finske stat. Men sandsynligheden for et nordisk opkøb er ikke stor vurderer chefanalytiker.

Det forlyder nu, at den norske regering, der ejer Telenor, har givet grønt lys for overtagelse af TeliaSonera, der ejes af både den svenske og finske stat. Men sandsynligheden for et nordisk opkøb er ikke stor vurderer chefanalytiker.

Der skal ikke herske nogle tvivl om, at TeliaSonera inden for kort tid, vil blive solgt. Det store spørgsmål er dog i øjeblikket til hvem. Der har tidligere været forlydende om, at France Telekom havde budt 200 milliarder kroner for at overtage selskabet, men at TeliaSonera afslog.

Men nu skulle Telenor også melde sig på banen, efter at ejerne - den norske stat - har givet grønt lys for forhandlinger selskaberne imellem, ifølge den norske avis Aftenposten.

Både Telia og Telenor har tidligere snakket sammen om en overtagelse så sent som 2001. Her endte forhandlingerne efter uenigheder om direktørposten af det fælles teleselskab, da parterne ikke kunne blive enige om, hvor vidt det skulle ledes af en nordmand eller en svensker. Den batalje førte til, at Telia i stedet slå sig sammen med finske Sonera.

I dag ejes TeliaSonera af både den finske og den svenske regering, hvor finnerne har godt 13 procent, mens svenskerne ejer 37 procent. Hele den kommende sammensmeltning vil muligvis kunne tage lange tider, da opkøbet kan skabe en politisk strid. Det kan også skabe problemer med konkurrencemyndighederne.

Og netop konkurrencen vil være det store problem, ifølge analysevirksomheden IDCs chefanalytiker, Brian Troelsen:

"Min vurdering er, at sådan et opkøb vil være problematisk, da det strider mod konkurrencereglerne. Der er nogle fastsatte regler for hvor meget markedsdominerende man kan være. Det er mere sandsynligt, at Telenor vil købe nogle enkelte bider af selskabet," udtaler han til ComONs søsteravis Mobil.nu.

Han mener, at der er større sandsynlighed for at det bliver France Telekom, der opkøber TeliaSonera, da det ikke bryder med de nordiske konkurrenceregler. Men prisen bliver dyr, da TeliaSonera har meget at byde på, ifølge Brian Troelsen, og han undrer sig samtidig over tilnærmelsen fra det franske selskab:

"Sådan en overtagelse bliver meget dyr, og det undrer mig faktisk lidt at de (France Telekom, red.) vil gøre forsøget igen på det blandt andet det danske marked," siger han og hentyder til deres Orange-eventyr, der netop endte i et salg til Telia.

Betydningen for det danske marked kan samtidig også være til at føles på med et kommende salg af TeliaSonera. Hvis Telenor, der herhjemme stadig er kendt under Sonofon-brandet, opkøber TeliaSonera vil vi miste en central spiller på det danske marked markedet. Det kan i værste tilfælde betyde mindre prispres og derved færre besparelser for den enkelte forbruger, vurderer chefanalytikeren.

Men hvis det bliver France Telekom, der opkøber svenskerne, går det ud over det danske udbud på markedet i den forstand, at Telia ofte har benyttet sig af Danmark som testmarked for nye produkter. Og ifølge Brian Troelsen, er der det langt fra sikkert, at det vil fortsætte med France Telekom bag roret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere