Elnettet forfalder mens milliarder pumpes i bredbånd

Halvdelen af det danske elnet skal udskiftes inden for de næste 10-20 år. En udgift, der svarer til elselskabernes formue på godt 60 milliarder kroner. Men elselskaberne er i fuld gang med at bruge deres milliardformuer på udrulning af bredbånd. Det skriver IT-avisen ComON i dag.

En lang række af landets elselskaber er i øjeblikket i fuld gang med at bruge milliarder af kroner på udrulning af bredbånd. Men måske burde de i virkeligheden være mere mådeholdende med deres penge. For eksperter vurderer at omkring halvdelen af det danske elnet skal udskiftes inden for de kommende 10-20 år. En udgift der vil løbe op i over 60 milliarder kroner, idet den samlede genanskaffelsesværdi for elforsyningsnettet anslås til 125 milliarder kroner.

En undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen i september afslørede at elselskaberne har en samlet formue på 68 milliarder kroner, men allerede har iværksat bredbåndsprojekter for 9,5 milliarder kroner. Dermed risikerer elselskaberne at brænde pengene af på bredbånd mens elnettet forfalder.

»Om 10-20 år vil store dele af el-forsyningsnettet have nået den forventede levealder, som typisk er 40-50 år. Dette betyder, at den del af infrastrukturen, som blev etableret og udbygget som følge af "elektrificeringen" af samfundet fra 1960'erne og frem til den første oliekrise, snart skal udskiftes,« skriver BAT-Kartellet i analysen "Det syge hus" fra 2004.

Og kartellet bakkes op ad det uafhængige Akademiet for de Tekniske Videnskaber, der i rapporten "Dansk infrastruktur i forfald?" fra 2001 skriver:

»Gennemsnitsalderen (...) ligger omkring 35 år, og med en estimeret levetid på 40-50 år for denne type teknologi samt hensyntagen til investeringer i levetidsforlængelser må der forventes et meget stort udskiftnings- eller renoveringsbehov de kommende år.«

Hos elselskabernes branchesammenslutning, Dansk Energi, ser man dog ikke helt så sort på tingene.

»Det er nok nærmere inden for 20 end 10 år at der skal ske en stor udskiftning,« siger vicedirektør Vilhelm Mørup-Petersen fra Dansk Energi, og anslår at genanskaffelsesværdien nærmere er 70 milliarder kroner end 125 milliarder.

Dermed løber regningen, ifølge Dansk Energi, op i omkring 35 milliarder kroner til elnet-renovering.

»Og det er ikke et beløb der forskrækker. Det kan vi sagtens overkomme samtidig med investering i bredbånd,« forsikrer Vilhelm Mørup-Petersen.






IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere