En domænehaj indstiller jagten

Det kan ikke lade sig gøre at tjene penge på længere.

Hvis man klikker sig ind på hjemmesiden yy.dk, så bliver man præsenteret for et sandt spisekort af danske domæner, der sælges for op til 7.000 kroner. Hvilket er væsentlig over den vejledende pris for et dansk domæne.

Det vil få mange til at kalde bagmanden for en ”domænehaj”.

Men Ib Holm, der er indehaver af yy.dk og de mange ledige domæner, mener ikke, at der skal stå domænehaj på hans visitkort.

”Jeg finder huller eller mangler i mange love og kommer med konstruktive måder at løse dem på,” siger Ib Holm, der blandt andet også har drevet forretning ved at arbejde med aktivering af ledige for det offentlige.

Festen er forbi
Det hul i domæneloven, som Ib Holm og andre har fundet, opstod i 2005, da domæneloven trådte i kraft. Her blev det gjort i strid med god domæneskik, at registrere domæner udelukkende med videresalg for øje. Paragraffen (§12) gjaldt dog ikke domæner registret før d. 1. juli 2005. Det bliver først ulovligt at drive købmandsbiks med de gamle domæner fem år senere – d. 1. juli i år.

Og det er derfor, at Ib Holm med god samvittighed kan sætte prismærker på domæner som numerolog.dk, prototype.dk og en lang række to- og trebogstavsdomæner, uden at risikere at andre interesserede kunne hive ham i Klagenævnet for Domænenavne og pege på §12 som den primære anke.

Det er der heller ikke mange, der har gjort.

”Jeg vil tro, at jeg har mistet under en procent af mine domæner, og det må siges at være en acceptabel spildprocent, når jeg har mellem 400 og 500 domæner,” siger Ib Holm.

Men han kan godt regne ud, hvad der sker fra d. 1. juli og derfor er han klar til at drosle ned for domænesalget og op for egentlige webprojekter.

”Jeg kan mærke, at salget er faldet markant det sidste halvandet år. Så nu vil jeg skille mig af med de fleste. Jeg bliver nok nødt til at glemme, hvor meget jeg kunne få for domænerne, og bare sælge dem til den pris, jeg kan få,” siger Ib Holm, som er indehaver af cirka 475 danske domæner.

Det er ellers domænehandlen, der i nogle år har været Ib Holms primære indtægtskilde. Præcis hvor meget han har tjent i sit enkeltmandsfirma  i årenes løb, ønsker han ikke at oplyse.

Ikke en domænehaj
Trods "beskyttelsen" fra §12, stk.2, så tabteIb Holm for nylig en af sine domæner, Arke.dk, da Klagenævnet for Domænenavne afgjorde, at et firma, der importerer trappen Arke, har større hævd på domænet.

Men selv om trappe-importøren tilsyneladende har større brug for domænet -ifølge klagenævnet - så mener Ib Holm ikke, at klagenævnets afgørelse er korrekt.

”Jeg købte domænet Arke.dk for nogle år siden, hvor det blev ledigt, da elselskabet Arke smeltede sammen med NRGi. Hvis han havde interesse i domænet, så burde han have holdt øje med det dengang, og han kunne jo have reserveret domænet, så han fik det, da det blev ledigt,” siger Ib Holm.

Men selv om han føler sig uretfærdigt bortdømt i sagen, så vil han ikke følge op på sagen. Nu sætter han sit lid til sit domæne-ophørsudsalg.

Så du vil ikke anbefale andre til at tjene penge på domænehandel?

”Nej, det vil jeg ikke. Man skal i forvejen have en halv jura-uddannelse for at forstå og fortolke domæneloven, og være i stand til at læse den forfra og bagfra for at finde hullerne. Så det bliver ikke lettere til sommer”.

En brøkdel af domænesnylterne
Det er dog ganske sjældent, at den udsatte paragraf har betydet, at domæner ikke har skiftet ejer i klagenævnsafgørelser. Men det sker, fortæller Simon Hutters, der er sekretær i Klagenævnet for Domænenavne og advokat hos Bender von Haller Dragsted.

”Der har været sager, hvor klagerne har gjort gældende, at en registrering, der var foretaget før domænelovens ikrafttræden, var i strid med § 12, stk. 2. Det drejer sig ikke om et stort antal sager, og nævnet henviser i disse sager til, at § 12, stk. 2, ikke er trådt i kraft i forhold til de pågældende domænenavne, og at bestemmelsen derfor ikke kan anvendes i den pågældende sag," siger Simon Hutters.

Det skete blandt andet i sagen vedrørende domænenavnet saft.dk.

Det var faktisk Ib Holm, der fik lov til at beholde saft-domænet på trods af klagesagen fra 2006. Hvis han vil sørge for at beholde det i fremtiden, så skal han inden 1. juli finde en anvendelse af domænet, for til den tid er han ikke beskyttet af §12, stk 2, længere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere