Når prins Joachim i morgen klipper snoren over til IT-universitetets nye bygninger i Ørestaden på Amager, så markerer det samtidig et helt nyt kapitel i den fem år gamle institutions liv. Det fastslår rektor Mads Tofte.
»Det er en rigtig flot begyndelse for etableringen af it som fremtidens erhverv,« siger Mads Tofte, og sammenligner med hvordan industrisamfundet førte til etablering af Danmarks Tekniske Universitet og farmaceut-højskolen.
Selvom det først er fredag klokken 10, at krone-bilen svinger ind på den grussede sidevej i den vindblæste Ørestad og den imponerende glas- og stål-bygning i fem etager officielt indvies, så er undervisning og forskning i de nye rammer allerede i fuld gang.
Med en kort videregående uddannelse eller en bachelor i bagagen kan man blive optaget på IT-universitetet som enten ph.d.-studerende, på masteruddannelsen eller som diplom-studerende.
Mads Tofte understreger at universitetet har en bred tilgang til it. Således er det ikke en forudsætning for optagelse, at man har en it-uddannelse.
Universitetet er delt op i fire institutter - innovation, design og brug af it, teori og digital æstetik og kommunikation.
Den øverste af den nye bygnings fem etager står tom. Her er det meningen at de studerendes start-up virksomheder skal udklækkes. Hvis denne "iværksætter-udrugningsanstalt" bliver en succes, har IT-universitetet fået lovning på endnu en bygning ved siden af. Og det er ikke helt urealistisk. Sidste år fik IT-universitetet således innovationsprisen fordi, det var det universitet, hvor flest studerende havde en iværksætter i maven.
Samtidig med at Mads Tofte og hans stab af 40 akademiske medarbejdere gør de sidste detaljer parate til den officielle åbning, har IT-universitetet også, som det første universitet, fået godkendt en såkaldt udviklingskontrakt af videnskabsminister Helge Sander. Kontrakten forpligtiger IT-universitetet til at øge antallet af kandidater med 12,5 procent fra 240 til 270 i 2005. Samtidig skal universitetet inden 2006 øge andelen af finansiering fra private virksomheder til 25 procent af det samlede budget, og forøge antallet af ph.d-studerende til 40. Her af skal 40 procent være finansieret af private virksomheder.
»Bestyrelsen og ledelsen på IT-Universitetet har meget konkrete målsætninger om højt fagligt niveau, øget produktivitet og internationalisering samt et stærkt samspil med det omgivende samfund om kandidatuddannelserne og konkrete samarbejdsprojekter. Der er tale om en udviklingskontrakt, som kan være til god inspiration for de øvrige 11 universiteter,« siger videnskabsminister Helge Sander.
I de første fem år af sin levetid, har IT-universitetet, der startede med at hedde IT-højskolen, haft lokaler i Københavns Nordvest-kvarter.