Offentlige udbud fyldt med fejl

Det kan godt betale sig at klage over offentlige udbud. To ud af tre klagere får ret, fordi udbudene ofte er gennemført med fejl.

Klagenævnet for Udbud giver to ud af tre klagere medhold i, at en offentlig udbudsforretning er gennemført på en fejlagtig måde. Det viser en analyse, som Erhvervsbladet har gennemført. Men i interesseorganisationen HTS mener man, at de mange fejl kun er toppen af isbjerget. Kun fordi leverandørerne er meget tilbageholdende med at klage, kommer de mange fejl ikke for dagen.

Ifølge Erhvervsbladets analyse var der fejl i fem ud af de seks sager, som Klagenævnet har set på i år. Ud af sidste års 32 klagesager var der fejl i de 22, mens der året før var fejl i 24 ud af 29 sager.

Fejlene består typisk i forkert og mangelfuldt udbudsmateriale, usaglig vurdering af tilbud eller forskelsbehandling af tilbudsgivere.

Chefkonsulent Henrik Friis fra HTS siger til Erhvervsbladet, at de officielle klagesager kun er toppen af isbjerget, fordi virksomhederne er meget tilbageholdende med at klage over fejl. Klageprocessen er nemlig dyr og besværligt, mener han.

Ifølge onlinemagasinet CRNs oplysninger var der sidste år kun en enkelt klagesag på it-området. Det var til gengæld en stor, principiel sag, som en lille forhandler i Køge havde anlagt mod SKI tilbage i 1999. Sagen måtte ned og vende i EU-Kommissionen, men til gengæld fik forhandleren i store træk ret i, at der var begået fejl i sagen.

I år skal Klagenævnet for Udbud blandt andet behandle den prekære Fujitsu Siemens-sag. Fujitsu Siemens indgav klagen efter at være blevet diskvalificeret fra Finansministeriets vigtige pc-aftaler fordi en notebook var to millimeter for tyk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere