Artikel top billede

Danske virksomheders islandske lån afsløret

Et fortroligt dokument om islandske lån til danske virksomheder for over 40 milliarder kroner er lækket. "Det er dybt, dybt beklageligt," siger bankdirektør. Kreditværdigheden hos førende danske virksomheder som AP Møller, Saxo Bank, Dong Energy og TDC er nøje beskrevet.

En rapport der afslører, hvilke virksomheder der har lånt for mellem 45 millioner og en milliard euro i den kollapsede islandske bank Kaupthing er blevet lækket på nettet. Rapporten viser også, hvordan Kaupthing vurderede kreditværdigheden hos danske firmaer som A.P. Møller-Mærsk, TDC, Saxo Bank og Dong Energy og ikke mindst, hvor store lån de havde i den islandske bank.

 
De danske firmaer har lånt penge på Island via FiH Erhvervsbank der er ejet af Kaupthing. ComONs beregninger viser, at lån for over 40 milliarder kroner til danske virksomheder er beskrevet i rapporten. Det dækker over lån til over 50 af de største virksomheder i landet. Rapporten gennemgår nøje virksomhedernes kreditværdighed, hvor forgældede de er og risiko faktorer ved lånet.
 
”Det er dybt, dybt beklageligt, at rapporten er lækket. Jeg har endnu ikke overblik over, hvad der står. Men forhåbentlig er der ikke oplysninger der kan skade vores kunder,” siger direktør i FiH Erhvervsbank Henrik Sjøgreen til ComON.
 
Han havde kun netop hørt om den lækkede rapport, da ComON kontaktede ham. Derfor har han endnu ikke overblik over rapporten.
 
”Jeg har talt med vores islandske bankforbindelse, og jeg kan bekræfte, at rapporten er lækket. Jeg ved endnu ikke hvilke konsekvenser det kan have. Men vi har bankhemmelighed i både Island og Danmark. Derfor er det ufatteligt uheldigt,” siger Henrik Sjøgreen.
 
Rapporten er forfattet i september sidste år. Siden er Kaupthing kollapset. Henrik Sjøgreen vil nu kontakte Finanstilsynet.
 
Ifølge Finanstilsynet indeholder rapporten stærkt fortrolige oplysninger, der ikke må offentliggøres.
 
"Det er beklageligt og helt ulovligt, at offentliggøre rapporten," siger vicedirektør i Finanstilsynet Flemming Nytoft Rasmussen til ComON.
 
Finansielle problemer
Det er stærke afsløringer, man kan finde i rapporten. For eksempel har en stor dansk møbelkæde ikke været i stand til at overholde sin låneaftale, og derfor er yderligere lån stoppet. Det er også tydeligt, at en del danske virksomheder er belånt til op over skorstenen, og at kreditværdigheden generelt er mindre god hos danske virksomheder.
 
Rapporten er lækket på Wikileaks og Kaupthings advokater har fået nedlagt fogedforbud mod, at islandske medier rapporterer om rapporten. Også Wikileaks er blevet truet med fængsel og bøder, hvis de ikke fjerner rapporten.
 
"Rapporten indeholder yderst fortroligt materiale om Kaupthing banks klienter. Den information er beskyttet af bankhemmeligheden på Island. Offentliggørelse af den information er strengt forbudt og kan ifølge islandsk lov straffes med bøde og fængsel. Derfor beder vi respektfuldt om, at rapporten bliver fjernet," skriver Kaupthings advokat Thorarinn Thorgeirsson i en mail til Wikileaks.
 
Men Wikileaks lader sig ikke skræmme.
 
"Vi vil ikke hjælpe resterne af Kaupthing eller Kaupthings kunder til at skjule deres beskidte vasketøj for omverdenen. Forsøg på, at afsløre vores kilde kan være en kriminel handling i forhold til den belgiske kildebeskyttelse og den svenske grundlov," svarer Jay Lim fra Wikileaks.
  
Udover virksomheder, der har lånt via FiH Erhvervsbank, så har flere virksomheder også lånt enorme beløb direkte fra Kaupthing.

Læs rapporten her.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere