Striden i DKUUG kulminerede i håndgemæng

?Jeg er forfærdet og bestyrtet. Normalt tyer it-folk ikke til næven,? siger formanden.

(opdateret) Striden i det danske opensource miljø omkring DKUUG (Dansk UNIX-system User Group) er mere betændt end først antaget.

Veteranen Keld Simonsen er blevet ekskluderet fra bestyrelsen og foreningen DKUUG, der råder over en formue på 10 millioner kroner. Den officielle forklaring er ”samarbejdsproblemer”. Men ordet ”samarbejdsproblemer” dækker over interne spændinger i bestyrelsen, der kulminerede i decideret håndgemæng mellem Keld Simonsen og bestyrelsens kasserer Jon Bendtsen.

”Jeg er forfærdet og bestyrtet over at sådan noget kan ske i vores forening. Jeg havde aldrig troet, at sådan noget kunne ske i det danske opensource miljø. Normalt tyer it-folk ikke til næven,” siger formanden for DKUUG Svenne Krap til ComOn.

Baggrunden for hans bestyrtelse er et bestyrelsesmøde, der gik helt galt. De medlemmer af bestyrelsen, der vil have ekskluderet Keld Simonsen fra foreningen, har sendt et brev ud til samtlige medlemmer, hvor de fortæller at et håndgemæng fandt sted. Keld Simonsen er enig i, at der var håndgemæng, men mener han blev overfaldet.

”Alle i bestyrelsen ved, at jeg får ondt i halsen, hvis ventilationen kører. Derfor er den altid slukket, når vi holder bestyrelsesmøder. Det var den også denne gang. Men så valgte Jon Bendtsen at gå over og tænde for den. Jeg rejste mig fra bordet og gik over for at slukke for den igen. Jon Bendtsen griber fat i mig og skubber mig, så jeg kommer ned og ligge på mine knæ. Jeg rejser mig og prøver at gå derhen igen. Men en anden kommer og griber fat i mig og stopper mig. Derefter presser de mig begge to op mod en reol,” fortæller Keld Simonsen til ComOn.

Jon Bendtsen er enig i, at der fandt håndgemæng sted, men der stopper enigheden. Ifølge ham er der ikke nogen, der tror på, at Keld Simonsen ikke kan tåle ventilationssystemer, og i øvrigt sender DKUUG ofte Keld Simonsen på flyrejser og alle fly har aircondition.

”Det er noget pjat, det er bare fordi Keld vil bestemme,” siger Jon Bendtsen til ComOn.

Men den dag på bestyrelsesmødet blev ventilationen tændt. Jon Bendtsen forklarer, at bestyrelsen netop havde vedtaget, at medlemmerne ikke måtte have computerne tændt under mødet. Keld Simonsen var imod forslaget, og da alle andre slukkede computeren lod han sin stå tændt. På det tidspunkt var der en der rejste sig og tændte ventilationen. Efter lidt diskussion om computeren, rejser Keld Simonsen sig og går over mod ventilationskontakten. Jon Bendtsen og et andet medlem sidder foran kontakten. De rejser sig begge.

”Keld må respektere en flertalsbeslutning, også den usagte beslutning, at ventilationen skal være tændt,” siger Jon Bendtsen.

Keld Simonsen skubber Jon Bendtsen der mister balancen og hiver fat i Keld Simonsen, der vælter ned på gulvet.

”Vi træder væk fra ham og så angriber han igen. Vi får fat i ham og presser ham op mod en reol. Herefter bliver vi begge sendt uden for døren,” siger Jon Bendtsen.

Formanden Svenne Krap er enig i at der fandt et håndgemæng sted på mødet, hvor der i alt var otte personer. Han ser dog ikke starten af episoden, da han skriver referat.

”Da jeg kigger op ser jeg Keld Simonsen lange ud efter det andet bestyrelsesmedlem. Nogle af de andre iler til og får vippet Keld ned på gulvet. Han rejser sig igen og forsøger at angribe Jon Bendtsen. Jeg ved ikke hvem der begyndte, men jeg ved at det var Keld der blev ved,” siger Svenne Krap.

Svenne Krap kan fortælle om flere samarbejdsproblemer med Keld Simonsen. Der er intet af det, som er ’landsforræderisk’ som han siger, men flere tilfælde, hvor der er tvivl om Keld Simonsen handler på eget initiativ eller bestyrelsens mandat.
Svenne Krap har forsøgt at holde sig ude af konflikten. Han er ikke selv blandt de fem forslagstillerne i bestyrelsen, der vil have generalforsamlingen til at ekskludere Keld Simonsen.

Foreningen er yderst velhavende. Med Keld Simonsen som drivende kraft stiftede foreningen i 1983 det som senere er blevet til det danske internet. Forretningen blev solgt fra i 1996 for 20 millioner kroner. Når man spørger Keld Simonsen om han ærgrer sig over, at pengene gik til foreningen i stedet for ham selv, så svarer han:

”Nej. Jeg er lidt tosset. Vi lavede nettet sammen i foreningen og ville gerne udbrede kendskabet til Unix. Jeg har en idealistisk tilgang til det. Jeg ville gerne redde verden med Unix. Når man har det sådan, så forærer man gerne sin tid og sine resultater væk.”

Formuen er siden reduceret til 10 millioner kroner. Foreningen har siden 90’erne befundet sig i en medlemskrise. En af uenighederne mellem Keld Simonsen og kasserer Jon Bendtsen er, hvilken strategi foreningen skal bruge for at komme ud af krisen. Keld Simonsen ønsker at ekspandere foreningen ud af krisen, mens Jon Bendtsen vil skære ned på udgifterne, fordi foreningens aktier har mistet meget værdig i finanskrisen. Hvis foreningen strammer bæltet ind, så venter der en god værdistigning på aktierne i fremtiden.

”Og der skal også være penge til næste generation,” siger kasserer Jon Bendtsen.

DKUUG arbejder dels med hyggearrangementer for medlemmerne. Men er meget aktiv som lobbyvirksomhed for opensource. De sidder i Rådet for Større IT-Sikkerhed og DK-Hostmaster og samarbejder med en lang række internationale organisationer for standardisering af opensource.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere