Artikel top billede

På jagt efter udenlandske it-folk: Sådan er reglerne

Der er forskellige måder at få udenlandske it-ansatte til Danmark på. Få overblikket over reglerne her.

Når du skal have udenlandske medarbejdere til Danmark, er der flere forskellige måder, at få dem ind over grænsen på. Som udgangspunkt behøver nordiske statsborgere ikke opholdstilladelse for at arbejde i Danmark, og EU-borgere er dækket under reglerne om fri bevægelighed.

Hvis en udlænding fra lande uden for Norden eller EU er her på forretningsbesøg i kortere tid for at snuse indtryk til sig på møder, så kan han eller hun nøjes med et visum.

Hvis vedkommende rent faktisk skal programmere eller på anden vis have smøget ærmerne op, så kommer man ikke uden om en arbejdstilladelse.

Fire relvante ordninger

En ting, du dog stadig skal være opmærksom på, er, hvilken ordning din udenlandske kollega kommer til landet under.

De fire mest relevante for at hive it-folk til Danmark er:

Beløbsordningen: Indført i sommeren 2008 og den klart mest populære og bureaukratisk set snedigste ordning, hvor en dokumenteret løn over 375.000 kroner årligt er adgangsbilletten til det danske arbejdsmarked.

Arbejdsgiveren skal skrive under på en tro og love-erklæring om, at lønmodtageren rent faktisk får den lovede løn, og at de øvrige ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold.

Lønnen kan, udover det udbetalte beløb på lønkontoen, bestå af eksempelvis betalt husleje, pensioner og så videre.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at summen af eksempelvis betalt husleje ikke må overstige summen af udbetalt løn.

Positivlisten: En ordning, hvorunder der gives opholds- og arbejdstilladelse til udlændinge, der er beskæftiget inden for et erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark og EU - det gælder eksempelvis flere stillinger inden for it og tele.

Løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold, og ansøgerens stillingsbetegnelse skal figurere på den aktuelle positivliste. Ansøgeren skal desuden opfylde de eventuelle uddannelsesmæssige krav, der fremgår af positivlisten.

Koncernordningen: kan gives til en dansk virksomhed, som er del af en international koncern med udenlandske moder-, søster- eller datterselskaber, eller som har divisioner, filialer eller kontorer i udlandet.

Virksomheden skal derudover opfylde en række betingelser som eksempelvis, at der minimum er 10 ansatte i den danske virksomhed, samt løn- og ansættelsesforholdene svarer til danske forhold.

Forskerordningen: Der skal være særlige forskningsmæssige grunde til, at arbejdet skal udføres af udlændingen, som skal kunne fremvise en jobkontrakt eller et konkret jobtilbud, hvoraf løn og ansættelsesvilkår fremgår.

Lønnen skal ligge på minimum 765.600 kroner om året, hvoraf lønmodtageren betaler bruttoskat på 26 procent i en eller flere perioder - samlet op til 60 måneder.

Kilder: Udlændingeservice og Skatteministeriet

Læs også:

Derfor skal vi byde udlændingene willkommen.

Udenlandske it-folk vælter ind over landets grænser.

Sådan får du mere ud af udenlandsk it-arbejdskraft.

Sådan får du billigst og nemmest fat i udenlandske it-folk.
Syv ting at overveje, hvis du søger udenlandske folk.

På jagt efter udenlandske it-folk: Sådan er reglerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere