Artikel top billede Ikon

Internetudbydere er det nye hemmelige politi

En ny undersøgelse konkluderer, at EU-lande presser internetudbydere til at agere politi over for kunderne.

Flere og flere europæiske medlemslande uddelegerer online-politivirksomhed til private virksomheder og internetudbydere, står der i en netop udgivet rapport.

Normalt er det politimyndighederne, der skal tage sig af problemer med illegalt online-indhold, men internetudbyderne har fået stadig mere magt i forsøget på at få branchen til at regulere sig selv, fortæller en rapport udgivet af organisationen European Digital Rights (EDRI).

Den trend vil sandsynligvis forstærkes med flere sanktioner mod kunderne, mener EDRI.

Forskellige lovforslag og "ikke-bindende guidelines" har efterladt leverandørerne i en ustabil situation, hvor de ikke kan være sikre på, om de står til ansvar for kundernes handlinger på virksomhedens netværk.

De såkaldte "three strikes"-love, der betyder at overtrædere af copyright-lovene får tre advarsler, hvorefter deres internetforbindelse bliver kappet, har lagt et stort pres på internetudbyderne for at agere politi over for kunderne.

Den slags love findes i både Frankrig, Irland og Storbritannien, hvor de er blevet mødt med vrede fra internetudbydernes side.
Bøder og et år uden internet
I Frankrig kan man blive idømt bøder og op til et års afbrudt internetforbindelse, hvis man overtræder loven.

Storbritanniens Digital Economy Act, der blev vedtaget sidste år, gav anledning til bekymring hos de to største internetudbydere, BT og TalkTalk.

Internationale handelsaftaler som den såkaldte 'Anti-Counterfeiting Trade Agreement' (ACTA) og de bilaterale handelsaftaler, som EU har indgået med Indien og Sydkorea, holder alle døren åben for muligheden for at placere skyld hos leverandørerne.

"Den Europæiske Kommission virker ikke spor skræmt ved tanken om at komme til at overskride grundlæggende rettigheder ved at bruge denne metode - tværtimod virker Kommissionen ivrig for at eksportere fremgangsmåden.

Processen er i gang med at kvæle den åbenhed, der udgør kernen for internettet. Den åbenhed har gavnet demokratiet, har rystet diktaturer og boostet økonomier over hele verden. Det er den åbenhed vi mister, når private virksomheder skal agere politi på internettet," siger Joe McNamee, der er Advocacy Coordinator hos European Digital Rights.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis