Papir-vanviddet med banker, som kræver fotokopier af kørekort eller personligt fremmøde i banken i forbindelse med hvidvaskloven, bør stoppes ved at bruge NemID til det formål den er skabt til: At hjælpe forbrugerne til en nemmere digital hverdag.
Det mener Vagn Jelsøe, som er afdelingschef i Forbrugerrådet.
Det analoge vanvid, der står i skarp kontrast til regeringens digitaliseringsstrategi, er opstået, fordi Finanstilsynet sammen med de banker, der selv har sat NemID i verden, ikke anerkender den fælles logon-løsning som en sikker identifikation af kunderne.
Og det er en skam, mener Forbrugerrådet.
Kan give billige point
"NemID har jo ikke haft den nemmeste gang her på jorden. Det har ikke været et popularitets-ombrust projekt. Og her er sådan set et punkt, hvor man virkelig kunne score nogle billige point," siger Vagn Jelsøe.
Han mener ikke, at bankernes analoge identificering af kunderne, som kræver at forbrugerne enten går hen til postkassen eller til den lokale filial, rimer med opfattelsen af et digitalt samfund, som blandt andet går ud på at gøre det nemmere at være virksomhed eller menneske.
"Regeringen taler jo meget om, at man skal lette erhvervslivet fra de administrative byrder. Her er jo et oplagt punkt, hvor man kunne lette forbrugerne for nogle byrder, simpelthen ved at bruge NemID til det, som den er skabt til," siger han.
Tusinder af papirkopier
Banker og pengeinstitutter har siden indførelsen af hvidvaskloven bedt tusinder af danske kunder om at sende personlige oplysninger om deres identitet til banken som fotokopier eller ved at møde op i en filial. En fremgangsmåde, der ikke stopper foreløbig.
Hver gang danskere skifter bank eller pengeinstitut, skal den nye bank nemlig ifølge hvidvaskloven have de samme personfølsomme identitetsoplysninger om kunden.
"I princippet burde NemID være som skabt til det formål. Det er jo det, som er meningen med den," siger Vagn Jelsøe.
Læs også:
NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier
De danske banker kræver fortsat fotokopier med post eller personligt fremmøde. NemID er ikke sikker nok.
NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven