Regeringen havnet i kartel-kaos

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. september 2007.


Claus Hjort Frederiksens andet lovforslag mod hemmelige jobkarteller møder modstand.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) lancerede på Computerworlds Top 100-konference, at han er klar med et nyt lovforslag mod hemmelige jobkarteller.
Tidligere blev et lovforslag fra samme minister taget af bordet, fordi det reelt forringede lønmodtagernes vilkår, mente fagforeningerne. Denne gang bebuder han, at man kun må lave jobkarteller med samtykke fra lønmodtagerne.
"Vi kommer nok ikke uden om at lovgive - men jeg har ikke besluttet endeligt, hvordan forslaget skal udformes," siger Claus Hjort Frederiksen.
I denne uge meldte også erhvervsminister Bendt Bendtsen sig på banen.
Han sagde, ligesom EU-Kommissionen, at hemmelige såvel som ikke-hemmelige aftaler strider mod konkurrenceloven, hvis de begrænser konkurrencen mærkbart.
Samtidig har Arbejdsretten afgjort at jobkarteller strider mod overenskomstaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO.
Fagforeningerne undrer sig
Tilbage står fagforeninger og oppositionen med nogen undren.
"Det er klart, at det ikke er nok, at konkurrenceloven kun forbyder aftaler, der markant forringer konkurrencen. Det er et spørgsmål om den enkelte lønmodtagers vilkår," siger arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne.
Han ser derfor frem til at studere Claus Hjort Frederiksens forslag nærmere.
LO's næstformand Tine Aurvig-Huggenberger slår fast, at lovforslaget er stort set værdiløst, hvis ikke lønmodtagerne får økonomisk kompensation, når de siger ja til en klausul - og beskyttelse, hvis de siger nej.
"Det er positivt, hvis lovforslaget betyder, at lønmodtagere fremover skal give deres samtykke for at gå med til en klausul. Men det samtykke er jo kun noget værd, hvis lønmodtageren samtidig får en økonomisk kompensation og er omfattet af en beskyttelse, hvis vedkommende siger nej," erklærer hun.
Andre fagforeninger som Business Danmark og Prosa frygter, at beskæftigelsesministeren med lovforslaget ligefrem ønsker at redde jobkarteller.
"Det virker, som om ministeren nu kan se, at den juridiske udvikling med Arbejdsrettens dom, EU-udtalelsen, vores retssag mod IBM og Bendt Bendtsens udtalelser betyder, at alle jobkarteller er ulovlige, så nu forsøger han at lovliggøre nogle," siger juridisk chef Hanne Lykke Jespersen.

OriginalModTime: 27-09-2007 13:23:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere