Styresystemer kæmper om de mobile enheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. februar 2007.


kamp Samtidig med at udbredelsen af smartphones og håndholdte computere stiger, udkæmpes en kamp om, hvilket styresystem, der skal være det dominerende.

Pc'er har traditionelt været indgangen til en virksomheds it-systemer, men nu bliver smartphones og håndholdte computere i stigende grad anvendt som indgangskanal til it-systemerne.
Hvor pc'erne i dag domineres af Windows-styresystemet, er det stadig åbent, hvilket styresystem, der kommer til at dominere de mobile enheder.
I dag står kampen mellem Microsofts Windows CE, Symbian-konsortiets Symbian, Research In Motions BlackBerry, Palm OS og open source- styresystemet Linux.

Windows Mobile rykker
Microsoft har i lang tid forsøgt at kæmpe sig ind på det mobile marked. Gennem flere år har Microsoft-divisionen for mobile enheder, Mobile and Embedded, været en underskudsforretning. I 2004 tabte divisionen 237 millioner dollars og i 2005 blev det til et underskud på 65 millioner dollars.
Men forrige år lykkedes det. 2006 gav divisionen et overskud på to millioner dollars. Det skyldes blandt andet en øget udbredelse af Windows CE. Den udvikling ønsker Microsoft at fortsætte blandt andet med anvendelse af et våben, som Microsoft med succes har anvendt før: Gode udviklingsværktøjer til udviklerne.
Da den nyeste 6.0 af Windows CE blev frigivet i november 2006, blev Platform Builder udviklingsværktøjerne frigivet som et plugin til Visual Studio 2005.
Derved får udviklerne et udviklingsmiljø, der gør det enkelt at udvikle applikationer til Windows CE-baserede platforme. Microsofts mobile styresystem Windows Mo-bile bygger blandt andet på Windows CE.
Gartner-analytikeren Roberta Cozza understreger vigtigheden af gode udviklingsværktøjer, især hvis de mobile enheder skal have succes som redskab i forretningsverdenen.
Blandt udviklere er Visual Studio et velkendt og anerkendt udviklingsmiljø, så her står Microsoft stærkt. Når dertil lægges, at Microsoft satser på en strategi med stadig tættere integration af produkter som Sharepoint Portal Server, Exchange 2007 og Office 2007 sammen med mobil-versioner af Word, Excel og Powerpoint, så ser det ud til, at Microsoft vil få en meget dominerende position på markedet for mobile virksomhedsløsninger.
Det er dog først og fremmest på markedet for de håndholdte computere, at Windows Mobile er udbredt. På smartphone-området har Windows Mobile begrænset succes, da Symbian dominerer det marked.
Mere end 50 procent af PDA'erne anvendes til forretningsbrug, mens smartphones fortrinsvis er til forbrugermarkedet.
- På PDA-markedet har Microsoft allerede en stor udbredelse, og da udbredelsen af udviklingsværktøjer har stor betydning for udbredelsen af et styresystem, vil den store anvendelse af Visual Studio styrke Windows Mobiles position. RIM, Symbian og Linux har ikke samme umiddelbare tilgængelighed for enterprise-udviklere, siger Roberta
Cozza.

Linux - ikke vækst
Linux er gennem årene blevet spået stor vækst, men det er hidtil blevet ved spådommene.
Nye højtprofilerede smartphones som Samsung BlackJack, Nokia E62 og Treo 680 er baseret på Windows Mobile, Symbian og den efterhånden aldrende Palm OS-platform.
Dog har Motorola, den næst største mobiltelefonleverandør, valgt at kaste sin kærlighed på Linux. Motorola forventer, at halvdelen af virksomhedens mobiltelefoner vil være baseret på Linux i 2008.
Ifølge Roberta Cozza har Motorola allerede stor succes med Linux-baserede smartphones på det kinesiske marked. Motrorola sælger op imod en million eksemplarer af smartphonen Ming i Kina hvert kvartal.
Ifølge Mark VandenBrink, chefarkitekt for Motorolas system-software og mobil-enhed, skyldes valget af Linux blandt andet den udbredte anvendelse af Linux hos chipleverandører.
- Vi fandt ud af, at alle chipsætleverandører bruger Linux til at teste chip og til at lave funktionalitets- og dækningstest. Vi oplevede det samme, når vi gik et niveau opad i funktionalitet som audio og video-codecs - alle brugte allerede Linux. Så da vi skulle sætte det hele sammen, var en masse af brikkerne allerede på plads, siger Mark VandenBrink.
Selvom der således er en del Linux-forarbejde, der er på plads, så mangler en mobil Linux stadig nogle elementer. Blandt andet et fælles API og såkaldte udviklerprofiler.
- Der er brug for specifikke profiler, der definerer, hvilken enhed din applikation skal køre på. Microsoft har profiler til smartphones og PDA'er. Udviklerne kan udvikle applikationer og være sikre på, at de virker. Det samme er tilfældet med Symbian. Her findes eksempelvis UIQ-udviklingsplatformen, der gør det muligt at producere kode til forskellige platforme. Men Linux-udviklerne har ikke oprettet den slags profiler, siger Gartner-analytikeren Ken Dulaney.
Motorola, som var med i det oprindelige Symbian-konsortium, var med til at starte en mobil Linux-gruppe sidste år, der blandt andet vil udvikle et fælles sæt af API'er og profiler til mobil Linux. Gruppen inkluderer NEC, Panasonic, Samsung og teleoperatørerne NTT DoCoMo og Vodafone. Uden de fælles profiler og API'er vil Linux være henvist til
de mindre avancerede mobile enheder.

Symbian
Symbian sidder solidt på markedet for smartphones. De største mobiltelefonleverandører - undtagen Motorola - har aktier i Symbian-konsortiet.
Ifølge Symbian-konsortiets egne oplysninger var der solgt mere end 100 millioner Symbian-telefoner i november 2006. Symbian definerer sig selv som organisationen, der udvikler det markedsledende styresystem til smartphones.
Det er da også på smartphones-området, at Symbian er stærk, på PDA-markedet er virksomhedens markedsandel på kun syv procent.

Palm OS
PalmSource er selskabet bag styresystemet Palm OS. Den seneste Palm OS version 5.4 har ikke været opgraderet i årevis, og analytikerne har ikke de store forventinger til styresystemet. En Palm OS 6.0 blev frigivet i 2004, men den er ikke blevet anvendt af nogen licenstagere.
I 2005 blev PalmSource opkøbt af det japanske Access. Access er i gang med at udvikle en Linux-baseret efterfølger til Palm OS kaldet Access Linux Platform.
Producenten af Palm-PDA'en har ikke længere nogen forretningsmæssige forbindelser til Palm OS-styresystemet og synes at bevæge sig væk fra Palm OS. Palm anvender Windows Mobile på to af de populære Treo smartphones.

Research In Motions BlackBerry
Research In Motions BlackBerry (RIM) har i lang tid haft fordel af at være den eneste platform med såkaldt push af e-mail.
I løbet af den tid fik BlackBerry etableret sig som en eksklusiv gadget, som enhver topleder bare skulle eje. Men i 2005 kom Microsoft så med tillægsproduktet Messaging og Security Feature Pack til Windows Mobile 5.0. Dermed fik Microsoft en matchende feature til RIM's push-funktionalitet i kraft af realtids-synkroniseringen Direct Push.
Spørgsmålet er, om BlackBerrys eksklusivitet vil holde til udvidelsen af markedet, efterhånden som flere medarbejdere udstyres med mobile enheder.

Apples OS X
Den nyligt annoncerede iPhone fra Apple baserer sig tilsyneladende på en tilrettet version af Mac OS X.
Der er imidlertid ikke planlagt nogen e-mail- og kalender-synkronisering med Outlook Express eller Lotus Notes, hvilket gør iPhone og OS X en svag kandidat til virksomhedsbrug.

Faktabokse:
Windows CE og Windows Mobile
Windows CE er et softwaretoolkit, som kan bruges til at bygge realtids-styresystemer for indlejrede systemer som pengeautomater. Windows CE er samtidig fundamentet for Windows Mobile, som bruges på PDA'er og mobiltelefoner.

Microsoft har for tiden to versioner af Windows Mobile på tegnebrættet. En version med kodenavnet Photon, som bygger på CE 6.0. Den bliver tilgængelig for OEM's (Original Equipment Manufacturers) sidst i 2007 og kan forventes at være tilgængelig på mobiltelefoner og PDA'er i første halvdel af 2008. Crossbow, en opgradering til Windows Mobile 5.0 er tilgængelig på mobile enheder her i starten af året.
PDA og smartphones
Mobile enheder som mobiltelefoner og håndholdte computere bliver i stigende grad brugt som indgang til virksomhedens e-mail- og kalendersystem. De håndholdte computere - eller PDA'er (Personal Digital Asistants) - bruges specielt i forretningsverdenen, mens smartphones mere er rettet mod forbrugerrmarkedet. Der begynder dog at ske en udviskning af grænserne.
- Over 50 procent af PDA-markedet er rettet mod forretningsverdenen, mens smartphones mere er til forbrugermarkedet. I år og næste år vil vi dog se flere enterprise smartphones. Allerede i dag har smartphones adgang til de grundlæggende PIM (Personal Information Management) som kalender, kontakt-info og e-mail, siger Roberta Cozza, analytiker hos Gartner.

Det er først og fremmest den trådløse adgang til e-mail, der driver markedet, men adgang til andre forretningssystemer som ERP- og CRM-systemer trænger sig på.
- Nu er det ikke længere kun topledelsen, der har trådløs e-mail, men det bliver spredt ud i organisationen. Bruger man e-mail i stor stil, er det vigtigt med et ordentligt tastatur. Det samme er tilfældet med forretningsapplikationer som ERP- og CRM-systemer. Her vil en PDA være bedst, vurderer Roberta Cozza.
Markedsandele for styresystemer

Ifølge Gartner er en PDA en datacentret håndholdt computer, der vejer mindre end et halvt kilo, og som er designet til at blive brugt med begge hænder. En PDA kan tilbyde telefoni, men det er først og fremmest enheder til datatrafik, sekundært til telefoni. Smartphones som Treo 650 og BlackBerry 7100 indgår derfor ikke i Gartners markeds-opgørelse, men trådløse PDA'er som iPAQ 65xx og BlackBerry 8700 gør.

billedtekst: nævekamp Kampen om styresymer til mobile enheder står mellem Microsofts Windows CE, Symbian-konsortiets Symbian, Research In Motions BlackBerry, Palm OS og open source- styresystemet Linux. Grafik: Lene Sekjær

OriginalModTime: 08-02-2007 13:33:05




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere