En global iværksætter: Danmark er ikke stort nok

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


Vinderen af Edison-prisen 2007, iMotions, vil måle de følelser, som løber gennem hovedet på mennesker, når de ser på et billede. Selskabet har tænkt globalt fra begyndelsen.

Der var ingen tvivl blandt dommerpanel og publikum, da Computerworld og it-væksthuset 5te tirsdag kårede den mest lovende it-iværksætter blandt 10 finalister i Edison-konkurrencen. Både dommere og publikum havde softwareudvikleren iMotions som en klar vinder.
IMotions' optimistiske administrerende direktør og medstifter Peter Hartzbech formåede på tre minutter at overbevise stort set alle dommere og tilhørere i salen om, at selskabets software står på spring til at erobre verden.
Softwaren gør det muligt at måle den emotionelle respons på mennesket ved en kombination af hjerneforskning og psykologi.

Det superambitiøse selskab har noget at have optimismen i, da det hidtil har levet lidt af en komettilværelse.
Siden etableringen af selskabet i 2005 er det vokset fra to til 20 medarbejdere i Danmark. Dertil kommer en nyåbnet udviklingsafdeling i Hyderabad i Indien, hvor 25 softwareudviklere skal forfine og videreudvikle selskabets produkter.
Derudover er iMotions omsætning skudt i vejret med mere end 1.200 procent fra 2005 til 2006, og selskabet har indtil videre rejst over 25 millioner kroner i venturekapital.

Men en ting er de tørre tal. Noget helt andet er den opmærksomhed, som iMotions har fået fra det store udland.
Således har eksempelvis iværksætterguruen Kenneth Morse fra eliteuniversitetet MIT (Massachusetts Institute of Technology) ikke blot blåstemplet iMotions som et selskab, man skal holde øje med på den globale it-scene. Han er også trådt ind som investor i selskabet og sidder i dets advisory board.
Et andet eksempel kom i december i fjor, hvor Peter Harzt­bech optrådte på it-mediet Red Herrings liste over unge iværksættere: "25 under 35". Red Herring har sin base i it-iværksættermekkaet Silicon Valley og skriver om iværksætteri, teknologi, innovation og venturekapital. På iværksætterlisten "25 under 35" udvælger magasinet 25 iværksættere under 35 år fra hele verden, der alle har det til fælles, at deres ideer, visioner og passioner vil gøre dem til morgendagens ledere.

Og den internationale opmærksomhed glæder Peter Hartzbech, som sammen med medstifteren og udviklingsdirektøren Jakob de Lemos fra dag ét har stræbt efter at gøre iMotions til et reelt globalt selskab.
Derfor er der også 10 nationaliteter blandt selskabets 20 medarbejdere i Danmark.
- Vi kan ikke skabe et globalt produkt uden at være et globalt team, siger Peter Hartzbech.
Han fortæller, at selskabet i realiteten også er tvunget til at anlægge en global strategi, da hjemmemarkedet ganske enkelt er for lille til, at iMotions kan skabe en fornuftig forretning udelukkende baseret på danske kunder.
Derudover er det umuligt at rekruttere nok medarbejdere med de rigtige kompetencer i Danmark.
- Jeg er meget inspireret af den amerikanske iværksætterkultur, der udspringer af den kulturelle smeltedigel, det amerikanske samfund er. Det skal vi europæere lære af. Så kan det være, at vi for alvor kan begynde at tage konkurrencen op med de dominerede spillere på it-verdensmarkedet, der primært er amerikanske, siger han.

At være et globalt selskab kræver også hårdt arbejde.
- Nu holder jeg af det, men det er lidt mere besværligt, end hvis man udelukkende opererer i Danmark. Jeg har lige været otte dage i Indien for at hyre folk til vores nye udviklingskontor. Der var fuld skrue på, og der blev ikke tid til meget søvn. Jeg var pænt mørbanket til Edison-finalen, siger Peter Hartzbech.

Læs mere om iMotions: imotions.webhotel.net

Faktaboks:
Bedømmelsesgrundlag
Dommerne lagde ved uddelingen af Edison-prisen vægt på tre hovedforhold:

Originalitet: Hvor nyt, interessant og lovende er forretningskonceptet eller produktet?

Kvalitet: Hvordan bliver ideen/konceptet eksekveret og hvordan bliver forretningsplanen grebet an?

Betydning: Hvor vidtrækkende eller perspektivrigt er ideen/konceptet?

IMotions klarede sig godt i alle tre kategoier.

billedtekst: Vinderen Peter Hartzbech er administererende direktør for og medstifter af iMotions

Sidehistorie
Årets Edison afslører dine følelser
IMotions forventer at erobre verden med software, som kan måle den følelsesmæssige effekt af de ting, et menneske lader øjnene glide henover. Det kan eksempelvis være trykte reklamer, direct marketing-materiale og brochurer.
Softwareværktøjerne understøttes af eyetracking-udstyr og den nyeste forskning inden for kognitiv psykologi og hjerneforskning.

Selskabets første produkt, Emotion Tool, bliver brugt af reklamebureauer, markedsanalytikere og designafdelinger til at måle, hvad man ser og føler, når man kigger på en annonce eller et produkt.
IMotions er ved at patentere produktet i USA og har store forventninger, da produktet kan foretage målinger, uden at testpersonen skal påklistres en masse ledninger.

Softwaren fungerer i samarbejde med en eyetracking-skærm, som har indbygget kamera og infrarødt lys for at spore øjets bevægelser. Testpersonen sidder en armslængde væk fra skærmen - som ligner en helt almindelig fladskærm - og ser på billederne i nogle sekunder.
Når mellem 10 og 30 testpersoner har set på materialet, hiver Emotion Tool data ud om, hvad deltagerne har set på og følt ved at kigge på billederne.
Følelserne beregner produktet ved at se på, hvor mange gange testpersonerne blinker med øjnene, og hvordan deres pupiller udvider sig.
Ud over kunder i reklamebranchen forventer iMotions, at det på længere sigt kan udvikle produkter til lufthavnssikkerhed, computerspil, interaktive film, e-læring og meget mere.

OriginalModTime: 01-02-2007 13:51:30




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere