Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.
Hykleri eller dumhed?
Det er de to valgmuligheder, professor Steen Hildebrandt og professor Anders Drejer - to af Danmarks førende ledelseseksperter - tilbyder bestyrelsesformændene i den danske it-branche som forklaring på, at den systematisk vælger kvinder fra i bestyrelserne og direktionerne, mens it-branchens selv samme ledere højlydt beklager sig over manglen på kvinder i it-branchen.
Det kræver hverken en grad i raketvidenskab eller datalogi at forstå, at uden forbilleder tiltrækker man ikke talent. Tænd et øjeblik for fjernsynet. Jamie Oliver har egenhændigt skabt et boom af ansøgere til kokkeuddannelser i det ganske Europa - fordi han fremstår som rollemodel for de unge.
Hvor mange forbilleder har vi så i den danske it-branche? Ifølge en opinionsundersøgelse fra analyseinstituttet Userneeds har vi en enkelt - Caroline Søeborg Ahlefeldt, tidligere Olsen, stifter af Mousehouse. Men hun har ikke et tv-program i prime time.
Og ser vi på rækken af administrerende direktører i Danmarks 100 største it-virksomheder anno 2006, så er det samlede antal kvinder to. Der er til gengæld ikke en eneste kvinde at finde blandt bestyrelsesformændene. Og bestyrelserne i de 100 største, danske it-firmaer er hovedsageligt rene mandeklubber.
At den rekrutteringspolitik er udtryk for dårlig ledelse, er Hildebrandt og Drejer knusende enige om. Flere undersøgelser viser, at når ledelsen bliver styrket med kvinder, påvirker det resultaterne i en virksomhed positivt et sted mellem 20 og 60 procent. Så spørgsmålet er altså udelukkende, om denne dårlige ledelse skyldes hykleri eller dumhed. For det kan ikke skyldes mangel på kvindelige kandidater - Dansk Industri har opbygget en hel database med kvalificerede kvindelige bestyrelsesemner.
Hvis det er dumhed - som har den formildende omstændighed, at det ikke beror på ond vilje - så handler det om, at it-branchens ledere er ude af stand til at se, at de selv er med til at skabe det problem, som begrænser it-branchens vækstmuligheder.
Hvis det er hykleri - som har den skærpende omstændighed, at det bunder i gustent overlæg - så handler det om, at mændene i den danske it-branche har det fint med mandehørm og rå værkstedshumor. Hvorfor ødelægge den gode stemning - og nedbryde en bekvem protektionistisk ledelseskultur, som effektivt begrænser konkurrencen om de gode topjob til den ene halvdel af befolkningen?
Hvad enten fravalget af kvinder skyldes det ene eller det andet, så vokser problemet - ligesom de velmente tiltag, som er sat i værk på skoler og andet, intet nytter:
Kun bilbranchen tiltrækker i dag færre kvinder end it-branchen.
De kvindelige ansøgere til datalogiuddannelserne kan nu tælles på én hånd.
Kvinder udgør i dag 17 procent af Prosas medlemmer - og det kun takket være tidligere generationer, for ser man på de 25-årige, så er andelen nede på 7-8 procent.
Prognosen er klar nok. I løbet af få år vil it-branchen være en ren mandeverden. Og så vil det for alvor være svært at vende udviklingen.
Vi har ikke råd til at lade it-branchen degenerere i mandlig indavl. It-branchen er leverandør af den danske digitalisering, og digitaliseringen er det stærkeste innovationsværktøj på dagens globale markedsplads.
Sverige og Norge har vendt udviklingen ved hjælp af lovgivning. Der er nu kvoter for hvor mange kvinder, der skal sidde i virksomhedernes bestyrelser. I Danmark har vi foreløbig valgt at udsende pjecer, der oplyser mændene om fordelene ved at overlade magten til kvinderne. Det har ført til en del rå latter herhjemme, mens svenske og norske virksomheder importerer de dygtigste danske kvindelige ledere til deres bestyrelser.
Hykleri eller dumhed?
OriginalModTime: 19-10-2006 14:31:40