Nej tak til ekstern kapital

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Danske it-selskaber dropper i stigende grad jagten på kapital fra eksterne investorer og foretrækker selv at finansiere fremtidens vækst. Årsagen er lettere adgang til lånekapital og store vækstforventninger, der også kan sende flere it-selskaber på Fondsbørsen.

Danske it-virksomheder bruger færre kræfter end tidligere på at støve eksterne investorer med store pengepunge op. Dette års IT-Vækstbarometer viser, at kapital hentet fra eksterne investorer ligger på et lavere niveau end tidligere år. 9 procent af it-virksomhederne har i år fået penge udefra, mens det i fjor gjaldt for 14 procent af it-firmaerne.
- Tendensen forstærkes af, at kun tre procent af virksomhederne har skrinlagt forberedelser eller udsat forhandlinger om kapitalfremskaffelse. Sidste år var det ni procent, siger Kim Gerner, partner i rådgivnings- og revisionsfirmaet Deloitte.
Endelig viser IT-Vækstbarometret, at blot 13 procent af virksomhederne planlægger at hente kapital hos investorer uden for selskabet i år.
Samtidig er it-firmaernes forventninger til fremtiden store. 88 procent af virksomhederne forventer stigninger i omsætningen og 77 procent i indtjening i det kommende år. Men ikke nok med det: Henholdsvis 31 procent og 29 procent af virksomhederne forventer en stigning på mere end 25 procent i omsætning og indtjening.
- Det kan umiddelbart virke overraskende, at der ikke er flere, der har planer om at hente kapital fra eksterne investorer. Især når man sammenholder med de voldsomme vækstforventninger. Det kræver likviditet, siger Kim Gerner.
Han vurderer, at forklaringen skal findes i, at branchen efter nogle svære år er inde i en opsvingsperiode, hvor det er blevet meget lettere at få adgang til lånekapital. Vel at mærke til en fordelagtig rente.
- Når renteniveauet sammenholdes med de forventede stigninger i virksomhedernes allerede nu gode indtjening, kan en vurdering meget let falde ud til fordel for lånekapital frem for kapitalindskud fra eksterne investorer. Virksomheden forventer ganske enkelt at kunne præstere en forrentning, der er noget større end lånerenten, siger Kim Gerner.
Flere lune på børsnotering
It-selskaberne vender dog ikke helt ryggen til ekstern kapital, da der sideløbende med udviklingen mod selvfinansiering, nu igen er it-virksomheder, der går målrettet efter en børsnotering.
En række danske teknologiselskaber er i den seneste tid blevet noteret på børsen og flere står på spring. Spilfirmaet Deadline Games blev det første selskab på minibørsen First North, hvor det er noteret med biotek-firmaet Aresa samt søgefirmaet Notabene.
Også den danske pc-producent Zepto Computers har varslet, at selskabet sigter efter en notering inden nytår.
Hertil kommer, at it-selskabet cBrain i februar blev noteret på den rigtige børs, Københavns Fondsbørs.
Tendensen kan også aflæses i dette års IT-Vækstbarometer, hvor ikke mindre end 5 procent af it-selskaberne forventer at gennemføre en børsintroduktion.
- Børsintroduktion er og bliver for et fåtal. Sådan er dét; ikke mindst fordi det stiller enorme krav til virksomheden. IT-Vækstbarometret viser, at også på dette område er optimismen tilbage. Vi vil ikke komme til at opleve børsnoteringer for 5 procent af virksomhederne, men signalet er positivt, siger Kim Gerner.

OriginalModTime: 04-10-2007 14:19:45




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere