Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.
Mangel på medarbejdere presser lønningerne i vejret i it-branchen, hvilket kan gå ud over it-selskabernes bundlinjer. Incitamentsordninger, udfordrende opgaver, åben to-vejskommunikation og et godt socialt miljø på arbejdspladsen bruges til at trække i den anden retning.
Den stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft i den danske it-branche presser lønningerne voldsomt i vejret, og det får nu rådgivnings- og revisonsfirmaet Deloitte til at tænde advarselslamperne.
- Lønpresset er for opadgående, og det bliver absolut ikke lettere at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Det kan være svært at besætte stillinger, og vi oplever nogle steder tocifrede lønstigninger, siger Kim Gerner, partner hos Deloitte.
Konsekvensen af det stigende lønpres er, at det bliver sværere for virksomhederne at tjene penge, da den positive markedsudvikling bliver ædt op af øgede lønomkostninger.
- Sådanne lønstigninger kan mærkes og forbliver forhåbentligt undtagelsen, men også langt mindre lønstigninger vil have en væsentlig effekt på it-selskaberns bundlinje, siger Kim Gerner.
Han baserer blandt andet udtalelserne på Deloittes årlige IT-Vækstbarometer, der er baseret på interviews med topchefer i 280 danske it-selskaber. Det viser blandt andet, at 18 procent af lønningerne i år forventes at være "stærkt stigende" i det kommende år, hvilket kun 4 procent af virksomhedslederne regnede med sidste og forrige år.
I 2005 svarede 27 procent af virksomhedslederne, at de forventede uændrede lønninger i 2006.
- Vores konklusion var allerede i fjor, at det markante pres efter nye medarbejdere formentlig ville gøre dette umuligt at leve op til. Derfor anbefalede vi også, at virksomhederne fokuserede kraftigt på at tiltrække og fastholde medarbejdere. I år svarer kun 13 procent, at lønningerne vil forblive uændrede. Selvom det er et væsentligt fald i forhold til 2005, kan de meget vel blive skuffede og i stedet opleve stigninger, siger Kim Gerner.
Risikoen for urentable lønstigninger bliver ikke mindre af, at næsten hver tredje (29 procent) af årets dygtigste it-firmaer forventer, at lønningerne vil stige stærkt.
- Det giver stof til eftertanke, da vi her taler om de dygtigste it-virksomheder, der som udgangspunkt alene qua deres performance kan have lettere ved at tiltrække medarbejde via andre parametre end blot løn, siger Kim Gerner.
Personalegoder vejen frem
IT-Vækstbarometret viser også, at det bliver stadig sværere for it-virksomhederne at holde på medarbejderne, og at næsten hver anden virksomhed (46 procent) har haft svært ved at tiltrække medarbejdere. Særligt software- og konsulentbranchen er hårdt ramt af denne udvikling. Det er virksomheder med mindre end 200 ansatte, der forventer de største lønstigninger, men Deloitte vurderer, at det svært kan undgå at have en afsmittende virkning på de store virksomheder.
Det øgede lønpres stiller store krav til it-virksomhedernes evne til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Det kræver, at virksomhederne sætter ind på flere fronter, hvor elementer som et spændende, udfordrende og vækstbetonet arbejde, et godt socialt og forretningsmæssigt netværk og åben to-vejs kommunikation spiller en vigtig rolle.
- Vi oplever i øjeblikket en kraftigt stigende efterspørgsel på incitamentsordninger som eksempelvis personalegoder i bred forstand. Ikke kun bonusordninger, men også medarbejderobligationer, fitnessordninger, frit togkort, frit bredbånd etc. er i høj kurs, siger Kim Gerner.
Incitamentsordningerne kombineres ofte med flexlønsordninger, der på grund af de seneste års lempelser på skatteområdet gør det fordelagtigt for medarbejderne at konvertere en del af lønnen til personalegoder. Vel at mærke, uden det koster mere for virksomheden.
- Den skattemæssige besparelse ved at konvertere en del af lønnen til personalegoder har sat skub i udbredelsen, fordi flexløn kan udgøre en del af en bruttolønsstigning, der slår kraftigere igennem hos medarbejderen fordi der spares skat, men dog ikke 100 procent igennem, fordi man deler skattebesparelsen med virksomheden, siger Kim Gerner.
IT-Vækstbarometret viser, at der over hele linjen er stor tilfredshed med incitamentsordninger og personalegoder. Uanset branche og virksomhedsstørrelse.
Billedtekst:
- Lønpresset er for opadgående, og det bliver absolut ikke lettere at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Det kan være svært at besætte stillinger, og vi oplever nogle steder tocifrede lønstigninger, siger Kim Gerner, partner hos Deloitte. Foto: Torben Klint
OriginalModTime: 04-10-2007 14:18:15