Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.
Slagsmålet om de dygtigste medarbejdere i it-branchen er kun lige begyndt og bliver endnu mere brutalt i det kommende år, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver endnu større.
Hvis man synes, det har været svært at få medarbejdere på det seneste, så er der kun et at sige: Det bliver endnu værre. Det viser dette års IT-Vækstbarometer fra rådgivnings- og revisionsfirmaet Deloitte, der samtidig slår fast, at mangel på medarbejdere bliver den absolut største udfordring for it-firmaerne de næste par år.
- Mangel på medarbejdere er egentlig et luksusproblem, men ikke desto mindre meget alvorligt. Med den hastighed it-udviklingen har, er det afgørende for firmaet at kunne smede, mens jernet er varmt, ellers bliver man overhalet af konkurrenterne, siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.
IT-Vækstbarometret underbygger opfattelsen af, at det allerede i dag er meget svært at skaffe kvalificerede medarbejdere i den danske it-branche. I fjor var faldende efterspørgsel ifølge de fleste danske it-selskaber den faktor, som havde størst negativ betydning for virksomhedens udvikling. I år har mangel på kvalificerede medarbejdere skubbet den faktor ned på andenpladsen.
- Der er vendt op og ned på tingene, og ikke underligt er det it-servicebrancherne, der føler sig hårdest ramt af medarbejdermangel, mens it-branchens afsætningsled - forhandlere og distributører - føler sig mindst ramt, siger Kim Gerner.
Hos distributører og forhandlere er hovedudfordringen stadig konkurrencen, da virksomhederne slås med små marginer og ensartede produkter, hvilket gør det svært at tjene penge, selvom man gør det bragende godt. Det er en af grundene til konsolideringsbølgen i den delbranche.
Finde og fastholde medarbejdere
Men i resten af it-branchen bliver den helt store udfordring de næste par år at finde og fastholde medarbejderne i takt med, at manglen på arbejdskraft stiger. Topcheferne i it-branchen peger da også på netop rekruttering og evnen til at fastholde medarbejdere som deres egen største ledelsesmæssige udfordring.
- Især de mindre virksomheder har det svært. Det er ikke så mærkeligt, da vi ser en klar tendens til, at medarbejderne går efter de udfordrende opgaver. Her kan de store virksomheder tilbyde højt specialiserede opgaver, som tiltrækker unge i dag. Det pres vil fortsætte, siger Kim Gerner.
Han forventer, at manglen på medarbejdere tvinger virksomhederne til at øge fokus på outsourcing, og samtidig kan medarbejdermanglen være med til at presse lønningerne i vejret. Han peger på, at det heller ikke hjælper på situationen, at tilgangen til datalogistudierne er faldet støt de seneste år og alene i år med dramatiske 25 procent.
Hos den hurtigt voksende danske udvikler af sikkerhedssoftware, Bullguard, nikker administrerende direktør Heini Zachariasen genkendende til situationen.
- Vi kan slet ikke skaffe alle de folk, vi gerne vil have. Det er specielt svært for os at skaffe salgsfolk i Danmark, siger han.
Bullguard satser på en meget hård ekspansionsstrategi. Ekspansionen er primært foregået i Rumænien. Det er især afdelingen i hovedstaden Bukarest, som har aftaget de cirka 30 nye medarbejdere, der er kommet til firmaet det seneste år.
- Det var ikke i første omgang medarbejdermangel, der fik os til at søge til udlandet, men derimod adgang til spidskompetencer inden for applikationsudvikling og lavere omkostninger, siger Heini Zachariasen.
Han mener, at Danmark er ramt af store flaskehalsproblemer på it-arbejdsmarkedet, men har endnu ikke oplevet, at det har presset lønkravene i vejret.
- Vi er en international virksomhed, og danskernes lønkrav er ikke voldsomt høje sammenlignet med eksempelvis England og andre steder i Europa, hvor der ikke er de samme problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger Heine Zachariasen.
Vigtig reminder
Dermed ligger Bullguards direktør stort set på linje med landets dygtigste it-selskaber, der ser det at tiltrække og fastholde medarbejdere som en stor udfordring, men peger på det at styre og skabe vækst/indtjening (29 procent) og ledelse generelt (22 procent) som endnu vigtigere.
Medarbejderudfordringen kommer først ind på en tredjeplads.
- Det er en vigtig reminder om, at håndteringen af vækst og ledelse under ingen omstændigheder må glemmes i euforien over de gode markeder. Vi har godt nok brug for medarbejdere, men uden ledelse og vækst nytter det hele ikke noget, siger Kim Gerner fra Deloitte.
Mange nye ansigter i it-branchen
IT-Vækstbarometret viser også, at antallet af medarbejdere i den danske it-branche vokser voldsomt. Mere end halvdelen (62 procent) af virksomhederne har oplevet en stigning i antallet af medarbejdere det sidste år, og hver femte har oplevet en stigning på over 25 procent.
- Det er meget, og selv blandt de store virksomheder med 200 ansatte eller flere har 6 procent oplevet, at medarbejderstaben er vokset med mere end 25 procent, siger Kim Gerner.
Kun hver tiende virksomhed forventede i 2005 en stigning i antallet af medarbejdere på over 25 procent, hvilket mere end det dobbelte rent faktisk oplevede, nemlig hver femte (22 procent).
Sidste års IT-Vækstbarometer viste tydeligt tendensen, men omfanget er alligevel i nogen grad kommet bag på virksomhederne. Det er særligt de medarbejdertunge brancher som softwareproducenter og konsulenthuse, der oplever stigningerne, men alle brancher er med.
Det samme gælder forventningerne til antallet af medarbejdere i det kommende år, hvor 79 procent af virksomhederne forventer at skulle hyre flere folk for at kunne følge med efterspørgslen. Af dem forventer 17 procent en stigning på mere end 25 procent i medarbejderstaben.
- Også her er det medarbejdertunge it-selskaber fra konsulent- og softwaresegmenterne, der forventer at hyre flest nye medarbejdere, men alle er med i den intensiverede kamp om de kvalificerede medarbejdere, siger Kim Gerner. ?
Boks:
Deloitte IT-Vækstbarometer 2006
Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte har i år spurgt 280 administrerende
direktører i den danske it-branche om deres og branchens strategiske udfordringer, planer og ambitioner.
IT-Vækstbarometret indeholder resultaterne af den meget omfattende undersøgelse og Deloittes kommentarer til den. Det er sjette år i træk, at IT-Vækstbarometret bliver udarbejdet, hvilket giver en unik mulighed for at se udviklingen over en årrække.
Deloitte samarbejder hen over sommeren med Computerworlds Top 100-redaktion, hvilket går igen i anvendelsen af betegnelserne langsommest voksende og dygtigste it-virksomheder, som er identiske med dem, der bruges i Computerworld Top 100-undersøgelsen. I dette Top 100 magasin bringer vi et uddrag af resulaterne
OriginalModTime: 04-10-2007 14:17:24