Programmerede selv et visuelt overblik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. september 2006.


Da producenten af industrielle vaskerier Jensen Group implementerede lean manufacturing i sin danske afdeling, opstod behov for bedre overblik over produktionen. Løsningen: et selv­programmeret it-system.

Industrivaskeri-producenten Jensen Denmark, der er en del af Jensen Group, er i gang med at implementere lean manufacturing i produktionen. Omsætningen er steget over 50 procent over de seneste år, og varernes gennemløbstid er faldet og forventes at falde yderligere.
Men som mange andre virksomheder har Jensen Denmark oplevet, at det eksisterende økonomistyringssystem - hos Jensen Denmark MTMS - ikke har været i stand til at løfte opgaven med at skabe det simple overblik over produktionen, som lean-tankegangen kræver.
Jensen Denmark har derfor valgt den lidt utraditionelle vej selv at skabe en simpel, men effektiv it-løsning, der imødekommer udfordringen.
- Alle ansatte har i dag adgang til et skærmbillede, der giver det komplette overblik over produktionen. Hvert enkelt produkt, der er på vej gennem produktionen, er markeret som en lille brik på skærmen. Selvsamme brik indeholder alle planlægningsdata om produktet, siger logistik- og it-chef Kurt Røn Pedersen.
På fabrikken i Rønne på Bornholm producerer Jensen Denmark de maskiner til industrivaskerier, der stryger og folder tøjet, mens vaskemaskiner og tørretumblere produceres andre steder i verden.

Koncernen leverer både delelementer til vaskerier og komplette turnkey-løsninger, og er i dag verdens største producent af industrivaskerier. Kunderne er typisk industrielle vaskerier som hospitaler, hoteller og linnedudlejere.
It-systemet er ganske enkelt, og giver et godt overblik over ordrerne. Der findes to skærmbilleder. Det ene leverer et overblik over produktionsforberedelsen og administrationsflowet. Det andet er en visualisering af produktionshallerne og materialeflowet (se skærmbilledet, red.). Hver gang et produkt flytter fra en fase til ny fase - eksempelvis fra bukning til svejsning - flyttes brikken på skærmen.
Hvis der opstår problemer i produktionen, kan hver enkelt medarbejder farve brikken rød, og når det sker, bliver alle informeret om, at der skal lægges kræfter i at løse problemet.
- Før havde vi ikke et elektronisk signal. Da tog en ansat fat i værkføreren, som løste problemet. Men det skabte en forsinkelse, som ingen havde overblik over, hvad betød. I dag kan shippingafdelingen eksempelvis se, hvor en vare er i processen, og bestille fragt på det rette tidspunkt, forklarer Kurt Røn Pedersen.

Helt bevidst er systemet ikke forbundet med økonomistyringssystemet.
- Det skulle være meget simpelt og enkelt. Der er mange, der har en masse idéer om, hvordan det kan bidrage, men så mister man hurtigt jordforbindelsen, og ingen tør bruge systemet, mener han.
Rent teknisk er systemet programmeret i Dephi og baserer sig på en simpel databasefil, der opdateres hvert femte sekund. Systemet udbredes nu også til flere af Jensens fabrikker i resten af verden.

Billedtekst:
flow Skærmbilledet visualiserer montagehallen hos Jensen Denmark på Bornholm, og hver enkelt "brik" er en vare på sin vej gennem fabrikken. Når en ansat farver brikken rød, er det tegn på, at vedkommende ikke kan overholde den såkaldte takttid - den tid der er sat af til hver enkelt proces. Ved røde brikker er alle i organisationen fokuserede på at løse problemet. Denne åbenhed ved fejl kan endda vise sig at føre til løbende forbedringer på både produktet og processen.

OriginalModTime: 31-08-2006 16:08:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere