Ny europæisk telegigant bliver verdens tredjestørste

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. juni 2006.


Nokia Siemens Networks får fra fødselen en solid placering
i konkurrencen om
at levere til verdens teleselskaber.
Den nyfødte løser samtidig strategiske problemer hos
de stolte forældre.

En tredjeplads på verdensmarkedet er alt, hvad det rakte til, da giganterne Nokia og Siemens i denne uge sammensmeltede deres aktiviteter for udvikling og produktion af telenetværk. Deres nye joint venture-selskabs samlede omsætning når op på 15,8 milliarder euro, men det er altså ikke nok til at nå førerpositionen på et verdensmarked, som det seneste år har oplevet tre betydelige fusioner.
I efteråret købte svenske Ericsson stort set hele den britiske Marconi-koncern. Og i starten af april var det franske Alcatel, som købte amerikanske Lucent.
Dermed må Nokia Siemens Networks fra starten se sig henvist til en tredjeplads målt på omsætning. Men tilsammen skønnes de tre største leverandører at sidde på 54 procent af markedet for udstyr til såvel mobile som faste netværk.
Tredjepladsen er da heller ikke nogen skam, hvis man sammenligner med konkurrenterne som Nortel, Cisco, NEC og Motorola. Omsætningen i det nye finsk-tyske ægteskab er trods alt mere end dobbelt så stor, som hos hver af disse konkurrenter.
Telesektoren har været hårdt ramt, efter bunden gik ud af markedet i starten af dette årti. Men samtidig har leverandørerne af netværksudstyr som alle andre hardwareleverandører oplevet et generelt prisfald på udstyr og dermed et markant pres på indtjeningen.
For 10 år siden havde netværksdivisionen i Nokia en indtjeningsmargin på 20 procent. Efter stribevis af privatiseringer og konsolideringer i telesektoren er den margin i dag faldet til 13 procent - og presset fra de store teleselskaber og billigere teknologi fortsætter.
Da fusionsplanerne blev præsenteret mandag formiddag i Frankfurt, var et vigtigt argument for at skabe Nokia Siemens Networks da også muligheden for at reducere omkostningerne. Den ny netværks­gigant hører med 60.000 ansatte fra starten til blandt verdens 300 største virksomheder. Mellem 10 og 15 procent af dem vil miste jobbet i løbet af de næste fire år.
Men samtidig slog det nye selskabs topchef, Simon Beresford-Wylie, på, at Nokia Siemens Network vil være i stand til at levere bedre løsninger, der kombinerer mobile og faste netværk samt helt nye produkter på det trådløse område. Han understregede, at det fusionerede selskab vil stå langt stærkere på de hastigt voksende asiatiske markeder i Indien og Kina.

Men den tanke vækker ikke genklang hos alle analytikere. Lars Godell, der er analytiker hos Forrester Research Inc. siger til IDG News Service, at han ikke tror på, det vil være muligt for nogen europæisk netværksvirksomhed, at spille kinesiske konkurrenter ud af banen.
- Kinesiske netværksleverandører som Huawei Technologies Co. Ltd. er mindre end deres europæiske konkurrenter i dag, men de vinder markedsandele hurtigt. I stedet for at forsøge at vokse sig ud af den udfordring, burde de europæiske leverandører konkurrere gennem innovation, siger Lars Godell.
Selvom topchefen for den nye netværksleverandør netop lovede mere innovation og bedre løsninger, så er Lars Godell skeptisk. For det vil tage et år eller to, før Nokia og Siemens har fået integreret deres aktiviteter og for alvor kan begynde at levere nye konvergerede løsninger.
- Kunderne blandt teleselskaberne vil heller ikke være glade for færre leverandører på markedet, fordi det betyder mindre konkurrence og højere priser, siger han.

Det passer til gengæld aktionærerne i Nokia og Siemens godt. Oven på mandagens annoncering steg kurserne og hævede markedsværdien af de to selskaber med henholdsvis 2,8 og 5,2 milliarder euro. Men for både Siemens' topchef, Klaus Kleinfeld og Nokias, ­Olli-Pekka Kallasvuo er fusionen også en løsning på væsentlige strategiske udfordringer for de to teknologigianters fremtid.

Kampen om Asien
Med fusionen af telenetværksaktiviteterne i Nokia og Siemens skærpes kampen om at levere til verdens store teleselskaber. Men kampen mellem leverandørerne af telenetværk foregår især i Asien, og
i særdeleshed i Kina og Indien.

I løbet af de næste tre år ventes Kina at tilbyde kontrakter på tredje generations mobilnetværk for mellem 10 og 12 milliarder dollars.
Indien vil over de næste år også investere kraftigt og kunne levere
ordrer på telenetværk til værdi af mindst fem milliarder dollars.

Ericsson har i dag 40 procent af markedet for teleudstyr i Kina.
Det siger Susan Kalla fra analysehuset Caris & Co til amerikanske Businessweek.

Så for at gøre sig gældende skal Nokia Siemens Networks kæmpe fra ordre til ordre i Asien - ikke bare med Ericsson men i lige så høj grad med nyfusionerede Alcatel og Lucent. Samtidig presses de globale leverandører af kinesiske konkurrenter, hvoraf Huawei Technologies er den farligste.

Susan Kalla mener, at Nokia Siemens Network er en øvelse i at skære omkostninger. Men hun sænker samtidig sin anbefaling på Nokia-aktien, fordi det globale marked for teleudstyr er i en ekstrem konkurrence med store kommercielle risici for leverandørerne.

De to selskaber
Nokia omsatte i sidste regnskabsår for 40,5 milliarder dollars. De knap 59.000 ansatte skabte en indtjening på 4,2 milliarder dollars.

Siemens omsatte i sidste regnskabsår for 90,7 milliarder dollars. De 461.000 ansatte skabte en indtjening på 2,7 milliarder dollars.

Billedtekst:
Klaus Kleinfeld over­tog i starten af 2005 jobbet som øverste chef for Euro­pas industri- og teknologigigant, Siemens, der med en omsætning i 100 millioner euro-klassen og i nærheden af en halv million ansatte er det tætteste, Europa kom­mer på en virksomhed med samme format som amerikanske General Elec­tric.
Inden da havde den nu 48-årige Kleinfeld leveret en række spek­ta­kulære resultater ved at opbygge Siemens' interne konsulentenhed, sikre en turn around i Siemens Medical Solutions og fået Siemens US op i omdrejninger. En af hans største udfordringer i det nye job var at få gjort noget ved Siemens skrantende communications-division.
Første succes kom, da han i juni 2005 fik afhændet den ekstremt tabsgivende produktion af mobiltelefoner til BenQ fra Taiwan. Ved nu at skyde netværksaktiviteterne ind i et joint venture, kan Kleinfeld se frem til at få gjort endnu mere ved omkostningerne og dermed indtjeningsmarginen i communications-divisionen.

Billedtekst:
Olli-Pekka Kallasvou over­tog den 1. juni jobbet som chief executive officer for Nokia. Han tog over efter Jorma Ollila, som på 14 år gjorde Nokia til verdens førende producent af mobiltelefoner. Ved vagtskiftet i Nokia pegede flere analytikere på, at Olli-Pekka Kallasvou var nødt til at gøre noget ved netværks­aktiviteterne.
- De bør overveje at kø­be en stærk leverandør af faste netværk til at supplere og udvikle deres netværksaktiviteter inden for konvergerede løsninger, sagde Tim Boddy fra Goldman Sachs til Financial Times den 30. maj.
Olli-Pekka Kallasvou har i forvejen spillet en central rolle i Nokias comeback fra nedturen i 2004, da koncernen helt overså den tendens, der gjorde de sammenklappelige mobiltelefoner populære og gav Motorola ny vind i sejlene. Under Olli-Pekka Kallasvous ledelse er Nokias mobiltelefon-portefølje igen forbedret sammen med det økonomiske resultat.
Selv efter fusionen med Siemens' netværksaktiviteter har Nokia stadig ni milliarder euro på kistebunden. Penge, der kan være gode i arbejdet med at nå Olli-Pekka Kallasvous erklærede mål: at gøre Nokia til verdens mest beundrede brand. Nokia er i dag nummer seks på Interbrands liste efter blandt andre Coca-Cola og Microsoft. Og senest har Nokia udpeget den tidligere Coca-Cola-chef Keith Pardy til leder af koncernens strategiske marketing.

OriginalModTime: 22-06-2006 14:57:40




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere