Den grå eminence

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. juni 2006.


følger handlen til dørs

Den nu 60-årige Henning Dyremose tager imod tilbuddet fra de nye ejere i TDC om at blive bestyrelsesformand, og får dermed mulighed for at følge danmarkshistoriens største virksomhedshandel til dørs.
Sammen med posten som formand for Dansk Industri vil han opnå magt og respekt i dansk erhvervsliv.
Det var umiddelbart noget af en overraskelse, da Henning Dyremose i 1998 sagde ja tak til at overtage jobbet som topchef for det tidligere danske telemonopol TDC, der dengang stadig hed Tele Danmark.
Fem år efter han havde forladt den politiske scene og genoptaget sin erhvervskarriere som administrerende direktør i trækoncernen Dalhoff Larsen & Hornemann, havde de færreste tippet civilingeniøren Henning Dyremose som afløser for embedsmanden Hans Würtzen, der havde haft ansvaret for at samle de regionale danske telemonopoler til et kommercielt orienteret selskab.
Men Henning Dyremose havde jo selv som konservativ finansminister været med til at konstruere selskabet, som blev til på baggrund af det europæiske tankegods om et indre marked, der fra midten af 1980'erne og et godt stykke ind i 1990'erne var Europas vækstlokomotiv.

De gamle forsyningsmonopoler som el, gas og telefoni skulle liberaliseres og monopolselskaberne privatiseres som grundlag for konkurrence og vækst. De borgerlige regeringer som Henning Dyremose selv var medlem af som arbejdsminister fra 1986 og finansminister fra 1989 til 1993 bragte på teleområdet Danmark langt frem ved at fusionere de regionale teleselskaber og starte privatiseringsprocessen.
I 1998 var det danske telemarked to år inde i liberalisering, staten havde solgt den sidste portion aktier i det børsnoterede teleselskab til den nye amerikanske hovedaktionær og teleselskabernes vækst ville ingen ende tage midt i internetboomet. Det har næppe taget en af landets mest drevne politiske intelligenser længe at se perspektiverne i at sidde for bordenden i et privatejet teleselskab med en kobberledning ind i hver eneste bygning i kongeriget.

I den ekstremt arbejdsomme Dyremoses regeringstid har TDC leveret vækst til glæde for aktionærerne og knap så stor glæde for de mange medarbejdere, som undervejs har forladt selskabet. Politisk er det lykkedes for Dyremose stort set at holde diskussionerne om lovgrundlaget i teleliberaliseringen inden for branchens mure, selvom konkurrenterne gerne ville have synliggjort den for kunderne.

OriginalModTime: 22-06-2006 14:55:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere