Netværket forstår applikationerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. maj 2006.


Det intelligente netværk
Netværksudstyret kender forskel på den trafik, der kommer fra fildeling, IP-telefoni og ERP-applikationen. Udstyret sørger for at sende IP-telefonipakkerne hurtigt videre til IP-telefonen. ERP-pakkerne fordeles mellem flere mulige servere, mens fildelingspakkerne kommer bagest i køen.
Det er visionen bag det intelligente netværk: Netværksenhederne nøjes ikke med at videresende datapakker, de træffer en intelligent beslutning om, hvad der skal ske med datatrafikken ud fra en viden om den applikation, den stammer fra. Teknologien bruges blandt andet til at øge udnyttelsen af dyre WAN-linjer.

Intelligent netværksudstyr overtager noget af applikationernes logik og ændrer netværkets rolle.
Application Fluent Network. Application Oriented Network. Secured and Assured Network. Enterprise Infranet. Intelligent Network.
De mange betegnelser dækker stort set over det samme: Netværksudstyr bliver efterhånden mere intelligent. Intelligensen anvendes til at forstå applikationerne og gøre dem hurtigere, sikrere og nemmere tilgængelige for brugerne.
Hos analysebureauet Gartner anvender man begrebet Application Fluent Network om netværk, der i stigende grad bliver i stand til at tale samme sprog som applikationerne, der kører over netværket.
- Application Fluent Netvork betegner netværkets evne til at forstå, hvordan applikationerne egentlig fungerer. Når netværket forstår applikationerne, vil det være i stand til aktivt at levere applikationerne til brugerne i stedet for blot passivt at sende pakker frem og tilbage, siger netværksanalytikeren Andy Rolfe fra Gartner.

Han suppleres af Nicolai Sølling, teknisk chef for Juniper Networks i Norden:
- Netværket er ikke længere bare et transportmedie. Det er ikke kun et spørgsmål om at flytte bits og bytes; men et spørgsmål om at flytte bits og bytes i den rigtige rækkefølge. Netværket skal forstå applikationerne - det skal være applikationsbevidst.
Hos netværksleverandøren Cisco Systems taler Phil Andrews, leder af forretningsudvikling i Europa og nye markeder, om at lægge dele af softwarestakken ned i netværket.
- Netværket er i dag det centrale i en it-arkitektur. Derfor bygges en del af softwarestakken ind i netværket, for eksempel sikkerhed, loadbalancing og applikationsacceleration, siger Phil Andrews.
Netop applikationsacceleration er et marked i vækst. Sidste år gav det leverandørerne indtægter på 1,2 milliarder dollars, viser tal fra Gartner. Applikationsacceleration kan eksempelvis opnås ved at speede langsomme protokoller op.
Filoverførsel med FTP-protokollen over et WAN er eksempelvis langsom, fordi TCP oprindeligt var designet til netværk, hvor kvaliteten af linjerne var dårligere, end de er i dag. Dengang havde man mange pakketab, og derfor blev netværksprotokollerne designet til at sende et lille antal data ad gangen. Gik der nogen tabt, skulle der ikke gensendes så mange.
Hvis man sender en fil med FTP, bliver der først sendt to datapakker. Modtageren sender en bekræftelse, når pakkerne er modtaget. Derefter sendes der fire pakker, og modtageren sender en ny bekræftelse. Derefter sendes otte pakker og så videre. På et LAN, hvor et round-trip - afsendelse af data og bekræftelse - kun tager ti millisekunder, vil FTP-protokollens opbygning ikke have den store betydning.
Men på et WAN, hvor et round-trip kan tage 300 millisekunder, vil FTP-protokollens opbygning betyde, at det tager meget lang tid at sende en fil.
FTP-protokollen er blot ét eksempel på en protokol, der ikke fungerer optimalt over et WAN. Et andet eksempel er Microsofts protokol for fildeling over et netværk; Common Internet File System (CIFS). Performance for CIFS er ikke særlig god over et WAN grundet mange og lange round-trips.

Derfor har leverandører som Juniper og Cisco fremstillet netværksenheder, der kan overtage noget af protokollerne og dermed speede dem op. Eksempelvis købte Juniper i 2005 selskabet Peribit, der havde specialiseret sig i WAN-optimeringsteknologi. Den teknologi er nu indbygget i Junipers WX-accelerationsprodukter.
- Med WX-boksene kan vi sende store datamængder, inden kontrolinformation fra CIFS er nødvendig, forklarer Nicolai Sølling.
Hos Gartner skelner man mellem to forskellige former for intelligent netværksudstyr. Wan Optimization Controllers (WOC) og Application Delivery Controllers (ADC). Junipers WX-bokse, der sættes ind i hver ende af et WAN, klassificerer Gartner som WOC.
- Wan Optimization Controllers sidder i hver ende af et WAN og fokuserer på at sende så meget af den rette trafik igennem netværket på det rigtige tidspunkt. De prioriterer trafikken fra forskellige applikationer, optimerer netværksprotokollen og minimerer forsinkelsestiden. De kan også lave komprimering og caching, siger Andy Rolfe.
- Application Delivery Controllers er derimod placeret i datacenteret. En ADC vil tage sig af SSL-behandling samt anden kryptering og dekryptering, så serverne i datacenteret ikke skal anvende CPU-kraft på det. ADC'er vil også kunne stå for server loadbalancing og optimering af protokoller, forklarer Andy Rolfe.

Et eksempel på en ADC er Ciscos nyligt annoncerede Application Control Engine (ACE). ACE kombinerer en række funktioner som komprimering, load-balancing, sikkerhed og applikationsacceleration på et blade, der passer ind i Ciscos Catalyst 6500-switch.
WX-produkterne fra Juniper og ACE fra Cisco illustrerer, hvor de to netværksleverandører befinder sig på markedet.
- Juniper har succes med deres WX-produkter. Deres fokus har været på generisk optimering af applikationer over netværket, hvor der er behov for en boks i hver ende af WAN'et. Cisco fokuserer mere på datacenteret, hvor de har været i et betragteligt antal år med deres switche, vurderer Andy Rolfe.
De to leverandører har dog både WOC-produkter og ADC-produkter, som de forsøger at anvende til at vriste markedsandele fra hinanden.
- Med Redline-produkterne (Juniper købte Redline sidste år, red.) forsøger Juniper at komme ind i datacenteret, men de har været mindre succesfulde med de produkter end med Peribit-produkterne, vurderer Andy Rolfe.
- Cisco har med sit Wide Area File System-produkt (WAFS) et etableret WOC-produkt, der løser problemet med at tilgå filer over et WAN. Cisco har dog ikke samme bredde inden for acceleration af interaktive applikationer som Juniper. Ciscos produkt er kun rettet mod filadgang. Junipers produkter accelererer også meget anden trafik over netværket: Trafik fra websystemer, SAP, Oracle og ­client/server-applikationer, siger Andy Rolfe.

Cisco arbejder dog sammen med SAP om at anvende Ciscos Application Oriented Network-teknologi (AON) til at bygge dele af SAP ind i netværket. Med AON-teknologien vil Cisco gøre netværket mere intelligent ved at lade netværksudstyr inspicere indholdet af XML/SOAP-beskeder og behandle beskederne på baggrund af indholdet.
- Vi samarbejder med SAP om at lave AON-blades, der kan håndtere SAP-funktionalitet. Det vil være dele af applikationen, der kobles til netværket, siger Phil Andrews fra Cisco.
AON er en del af Ciscos overordnede Service Oriented Network Architecture (SONA), som er Ciscos vision for fremtidens netværksarkitektur. Netværksanalytikeren Andy Rolfe ser AON og SONA som bud på fremtidens netværk.
- Cisco prædiker den nye rolle som netværket vil få, og det vil tage tid, før det rigtig får fat i markedet. Der er endnu ikke den store mængde af SOA-applikationer, så det er en fremtidig arkitektur, vi taler om, siger Andy Rolfe. Han vurderer, at det formentlig vil tage to til fire år, før AON slår rigtigt an.

Den vurdering er Ciscos Phil Andrews til dels enig i
- SAP viste AON-løsningen i december, men der vil nok gå nogen tid, før folk begynder at anvende den, siger Phil Andrews.
Han ser AON som en videreudvikling af tendensen med at lægge mere af software-stakken ned i netværket.
- Vi bevæger os opad til den nedre del af middleware-området. Vil vi erstatte traditionelle middleware-leverandører? Nej, men vi vil blive et ekstra værktøj i værktøjskassen, vurderer Phil Andrews.
Selvom Phil Andrews altså ikke direkte udfordrer middlewareleverandørerne, mener Andy Rolfe, at middle­ ware bliver en af Ciscos udfordringer.
- Middleware som MQSeries har eksisteret i mange, mange år. Det bliver Cisco's udfordring, når de prøver at bevæge sig op ad software-stakken. Folk, der vælger middleware, er som regel applikationsfolk frem for netværksfolk. Cisco skal begynde at tale med applikationsfolk. I den nuværende form kan AON ikke anvendes af applikationsudviklere, siger Andy Rolfe.
Junipers vision for fremtidens netværk hedder Enterprise Infranet. Den vision handler også om at putte mere intelligens i netværket. Der er dog forskel på Ciscos og Junipers tilgang til fremtidens netværk:
- Juniper har med overtagelsen af Peribit og Redline bevæget sig opad i software-stakken, men de har en mere pragmatisk tilgang til dagens problemstillinger. De forsøger at accelerere eksisterende protokoller, mens Cisco har en mere langsigtet strategisk tilgang og prøver at ramme markedets behov om to til tre år, vurderer Andy Rolfe.

OriginalModTime: 04-05-2006 09:00:17




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere