Forsvaret tager nyt digitalt syvmileskridt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. april 2006.


CSC skal implementere ScanJours software hos 23 militære myndigheder og stå for driften. Der er tale om den hidtil største FESD-løsning, som samtidig er en afgørende brik i moderniseringen af Danmarks forsvar.

10.000 brugere hos 23 myndigheder under Forsvarsministeriet vil inden 2009 blive omfattet af det hidtil største elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem (ESDH) i regi af det såkaldte Fællesoffentlige Elektroniske Sags- og Dokumenthåndteringsprojekt (FESD). Tirsdag satte kommandør Jesper Britze, chef for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, og administrerende direktør Jesper Kryhl­mand fra CSC Danmark A/S sine underskrifter på kontrakten.
Dermed er Forsvaret endnu engang involveret i et it-projekt, der indskriver sig blandt Danmarkshistoriens største. Det er knapt tre år siden, Forsvaret efter mere end fem års arbejde blev færdig med at implementere SAP-løsningen Dansk Forsvars Management- og Ressourcestyringssystem (DeMars).
Med en pris på cirka 205 millioner kroner for anskaffelse, implementering og drift frem til udgangen af 2008 af sags- og dokumenthåndteringssystemet kommer projektet slet ikke i nærheden af prisen på DeMars. Men Jesper Britze understreger, at KESD (Koncernfælles Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering) kommer til at spille en central rolle i administrationen af det danske forsvar.
- Snitfladen mod og integrationen med DeMars er helt afgørende. KESD skal først og fremmest sikre effektive forretningsgange i Forsvarsministeriet og med de samarbejdspartnere, som vi får stadig flere af, fortæller Jesper Britze.

Dermed spiller det nye elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem en vigtig rolle i den modernisering af det danske forsvar, som stadig er i gang efter afslutningen på Den Kolde Krig. Overalt i Forsvarsministeriet arbejdes der på at understøtte mere med færre ressourcer.
Derfor har man i Forsvarsministeriet gennem flere år arbejdet på at centralisere arbejdet med informationsteknologi i en koncernfælles informatiktjenste, hvor det strategiske og forretningsmæssige arbejde er adskilt fra det praktiske it-arbejde. Med andre ord skal myndighederne under Forsvarsministeriet igennem en forretningsmæssig og strategisk vurdering af it-ønsker og -projekter, inden de kan få udført udviklingsopgaver.
I forbindelse med det koncernfælles it-arbejde har forsvaret også taget Prince 2 i brug som metode for udviklingsarbejdet og ITIL som metode for it-drift og service. Og Danmark er ifølge Jesper Britze det første land, som har udmøntet den vision om it-arkitektur og -design, som NATO-landene er enige om at arbejde hen imod.

Jesper Britze peger på, at implementeringen af sags- og dokumenthåndteringssystemet bli­ver en afgørende test af den serviceorienterede tankegang, hvor man relativt nemt skal kunne knappe nye løsninger ind i den eksisterende arkitektur. Men samtidig vil projektet kræve et indgående arbejde med processerne i de enkelte myndigheders journalisering.
- Vi bevæger os over i Lean-tankegangen med projektet her. Vi er nødt til at kigge på, om vi journaliserer på den rigtige måde, siger Jesper Britze.
- Hvis der er noget, vi har lært af DeMars-projektet, så er det at tænke i processer. I forbindelse med sags- og dokumenthåndteringen bliver der ikke lavet specialudvikling, så det kan godt være, at det er nødvendigt at ændre på processerne rundt omkring i organisationen, siger han.
Derfor bliver der hos alle 23 myndigheder nedsat en projektgruppe. De skal sammen med den centrale projektledelse fra Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste finde ud af, præcis hvordan sags- og dokumenthåndteringen skal implementeres.
- Der vil både være tale om understøttelse af myndighedernes egne processer men også en række fælles processer. For målet er jo via en ensartet brugergrænseflade i hele Forsvarsministeriets område på en gang at sikre videndeling og opretholde den nødvendige sikkerhed i så forskellige myndigheder som Hærens Operative Kommando, Farvandsvæsnet og administrationen af militærnægtere, siger Jesper Britze.

Billedtekst:
finale Tirsdag satte kommandør Jesper Britze, chef for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, og administrerende direktør Jesper Kryhlmand fra CSC Danmark A/S sine underskrifter på aftalen om sags- og dokumenhåndteringsløsningen.

Boks:
CSC vandt
strategisk partnerskab
Med kontrakten på at implementere og stå for driften det elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem (ESDH) har amerikanske Computer Sciences Corporation (CSC) atter vundet et strategisk partnerskab med det danske forsvar.
CSC har siden koncernen købte Datacentralen af den danske stat i 1996 haft it-opgaver for forsvaret. Men sidste år lykkedes det ikke CSC at vinde drift og vedligehold af forsvarets SAP-system DeMars, der i stedet gik til Siemens Business Service.
Administrerende direktør Jesper Kryhlmand fra CSC Danmark er dog overbevist om, at koncernen med ESDH-kontrakten demonstrer, hvor meget branchekendskab betyder i systemintegration i dag.
- Viden om kundens forretning og branche er helt afgørende. Så vores tætte kendskab til forsvaret kombineret med vores erfaringer fra arbejdet under det Fællesoffentlige Elektroniske Sags- og Dokumenthåndteringsprojekt (FESD) giver os en unik mulighed for at kunne understøtte forsvaret i projektet.
Kommandør Jesper Britze, der er chef for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, er glad for at have CSC på listen over strategiske leverandører. Han peger på, at de strategiske leverandører er hans øjne og ører på markedet.
CSC er sammen med et konsortium bestående af Rambøll Management og Scanjour en af tre officielt udpegede leverandører af de elektroniske sags- og dokumenthåndteringsløsninger, som er rygraden i "Den offentlige sektors strategi for digital forvaltning 2004-06 - realisering af potentialet".
Men Rambøll Management er ikke med i aftalen med forsvaret, fordi de var hyret til at lave analysearbejdet inden udbuddet. Scanjour leverer softwaren og CSC implementerer og driver løsningen.

Boks:
esdh i forsvaret
Den elektroniske sags- og dokumenthåndtering hos de 23 myndigheder under Forsvarsministeriet kommer til at hedde KESD - Koncernfælles Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering.
Løsningen implementeres hos de første seks myndigheder i år: Auditørkorpset, Beredskabsstyrelsen (herunder en selvstændig implementering hos administrationen af militærnægtere), Personeltjenesten, Bygge- og etablissementtjenesten samt departementet i Forsvarsministeriet. Udrulningen fortsætter frem til udgangen af 2008.
De samlede udgifter til projektet skønnes at udgøre cirka 205 millioner kroner og omfatter blandt andet:
9,0 millioner kroner til licenser.
73,9 millioner kroner til fælles implementering. Herunder 21,3 millioner kroner til journalkonverteringer og ændringshåndtering samt 10 millioner kroner til brugeruddannelse.
39,7 millioner kroner til drift, support og vedligeholdelse i årene 2006-2008.
49 millioner kroner til cirka 140 interne årsværk fra eksisterende struktur.
Når projektet er slut, vil ansvaret for driften blive revurderet og udliciteret eller overgå til Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste.

OriginalModTime: 27-04-2006 13:09:25




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere